Infofinanciar > Lumea la zi > India se grăbește să construiască centrale electrice. Acestea se vor situa în regiunea revendicată de China
Lumea la zi

India se grăbește să construiască centrale electrice. Acestea se vor situa în regiunea revendicată de China

India_China, Sursa foto Arhiva companiei
Sursă foto: arhivă

India intenționează să cheltuiască 1 miliard de dolari. Pentru a accelera construcția a 12 hidrocentrale în statul Arunachal Pradesh din nord-estul Himalayei. O măsură care ar putea crește tensiunile cu China, care revendică regiunea.

Ministerul Federal al Finanțelor, condus de Nirmala Sitharaman, a aprobat recent o asistență financiară de până la 7,5 miliarde de rupii (89,85 milioane de dolari) pentru fiecare proiect hidroenergetic din regiunea de nordest, au declarat sursele.

India construiește centrale electrice

Schema este de natură sprijine statele din nordest și le ajute finanțeze participații la proiectele pe care le găzduiesc. În general, implicarea guvernelor statelor ajută la accelerarea aprobărilor de reglementare. La reabilitarea localităților și la negocierile privind împărțirea energiei electrice cu statul gazdă.

În cadrul schemei, aproximativ 90 de miliarde de rupii vor fi probabil alocate pentru cele 12 proiecte hidroenergetice din Arunachal Pradesh, au declarat sursele, care au cunoștințe directe în domeniu.

Se așteaptă ca planurile pentru hidrocentrale să fie anunțate în bugetul federal 2024/2025 pe care guvernul premierului Narendra Modi îl va prezenta la 23 iulie, au declarat sursele, refuzând să fie numite deoarece informațiile rămân confidențiale.

Ministerele indian de finanțe și al energiei și Ministerul de Externe al Chinei nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii.

Niciuna dintre companii nu a răspuns la solicitarea de comentarii. Aceste centrale electrice au fost atribuite anterior unor firme din sectorul privat, dar au rămas neinițiate din diverse motive.

În ultimii 20 de ani, India a construit mai puțin de hidrocentrale de 15 gigawați, în timp ce instalațiile de cărbune și alte surse regenerabile de energie au fost de aproape 10 ori mai mari decât noile proiecte hidroenergetice.

Cele două state împart o graniță de 2.500 km

India și China împart o graniță de 2 500 km (1553,43 mile), în mare parte nedemarcată, asupra căreia au purtat un război în 1962.

India afirmă că Arunachal Pradesh este parte integrantă a țării. Însă China susține că aceasta face parte din sudul Tibetului. Astfel, s-a opus altor proiecte indiene de infrastructură în această regiune.

Guvernul indian promovează proiecte în regiunea estică în urma unor rapoarte conform cărora Beijingul ar putea construi baraje pe o secțiune a râului Brahmaputra, cunoscut sub numele de Yarlung Tsangbo în China, care curge din Tibet prin Arunachal Pradesh.

India este îngrijorată de faptul că proiectele chineze din regiune ar putea declanșa inundații bruște. Sau ar putea crea o penurie de apă.

Ambele țări se străduiesc să îmbunătățească infrastructura de-a lungul regiunilor lor de frontieră. De la confruntările din vestul Himalayei. Soldate cu decesul a 20 de soldați indieni și a cel puțin patru chinezi în 2020. Săptămâna trecută, ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, sa întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, în Kazahstan. Unde cei doi au convenit intensifice discuțiile pentru a rezolva problemele de la graniță, potrivit reuters.