Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Încrederea în instituțiile guvernamentale în țările G7
Esential

Lumea în cifre: Încrederea în instituțiile guvernamentale în țările G7

Lumea în cifre: Încrederea în instituțiile guvernamentale în țările G7
sursa foto arhiva companiei

Cât de multă încredere aveți în guvern și în diferitele sale instituții? Este probabil că nivelul dumneavoastră de încredere depinde de o gamă largă de factori, cum ar fi competența percepută, contextul istoric, performanța economică, responsabilitatea, coeziunea socială și transparența.

Și, din aceleași motive, nivelul de încredere în instituțiile guvernamentale se schimbă tot timpul, chiar și în cele mai dezvoltate țări din lume: G7.

Încrederea în guvern pe țări din G7 (2006-2023)

Acest grafic analizează schimbările în ceea ce privește încrederea în instituțiile guvernamentale între anii 2006 și 2023, pe baza datelor dintr-un sondaj Gallup realizat în mai multe țări.

În mod specific, acest set de date agregă încrederea în mai multe instituții naționale, inclusiv în armată, sistemul judiciar, guvernul național și integritatea sistemului electoral.

Ceea ce este interesant aici este faptul că în G7, un grup al celor mai dezvoltate economii din lume, există o singură țară care se opune tendinței generale: Statele Unite.

În majoritatea țărilor din G7, încrederea în instituții fie s-a îmbunătățit, fie a rămas aceeași între 2006 și 2023. Cele mai mari creșteri de puncte procentuale (p.p.) se înregistrează în Italia și Japonia, care au înregistrat creșteri ale încrederii de +13 p.p. și +11 p.p. în această perioadă.

În SUA, însă, încrederea în instituțiile guvernamentale a scăzut cu 13 p.p. de-a lungul anilor.

Cifre-cheie privind încrederea în instituții în SUA

În 2006, SUA se aflau la egalitate cu Regatul Unit în ceea ce privește nivelul cel mai ridicat de încredere în instituțiile guvernamentale, cu 63%.

Dar iată unde se situează scorurile în 2023, la nivelul diferitelor instituții:

Pe baza acestor date, este clar că SUA sunt în urmă la trei indicatori cheie: încrederea în guvernul național, încrederea în sistemul judiciar și încrederea în alegeri corecte. Aceasta s-a clasat pe ultimul loc pentru fiecare indicator în cadrul G7, scrie Visual Capitalist.

Un alt punct de date care iese în evidență: în ciuda faptului că este lider mondial în ceea ce privește cheltuielile militare, SUA se află doar pe locul al treilea în G7 în ceea ce privește încrederea în armata sa. Ea se află în urma Franței (86%) și a Regatului Unit (83%).