Infofinanciar > Info > Au început să se vadă efectele plafonării prețurilor la gaze. Românii au scos mai puțini bani din buzunare în aprilie
Info

Au început să se vadă efectele plafonării prețurilor la gaze. Românii au scos mai puțini bani din buzunare în aprilie

factura pret playtech.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Conform informațiilor furnizate de Engie, se constată că limitarea prețurilor la gaze a avut un efect pozitiv. Concret, datele indică faptul că românii au achitat cu 20% mai puțin pentru energia obținută în acest mod.

Încep să se observe efectele plafonării a prețurilor la gaze pe piața energetică din România. În luna aprilie a fost consemnată o scădere considerabilă.

Implementarea măsurii

Motivul pentru care a fost implementată această măsură este pentru a oferi protecție consumatorilor contra majorărilor bruște și excesive ale tarifelor pentru gazele naturale. Acum, conform informațiilor transmise de reprezentanții Engie, această măsură a dat roade. Impactul avut asupra costului final a fost unul considerabil.

După cum arată informațiile furnizate de cel mai important producător de gaze din România, Engie, în luna aprilie, preșul final al gazelor a fost de 0,23 lei/kWh. Concret, comparativ cu luna martie, s-a consemnat o micșorare de 20%. Acest lucru s-a întâmplat după aplicarea plafonării prețurilor la gaze. În cele din urmă, consumatorii au beneficiat de un cost semnificativ mai redus pentru gazul natural pe care l-au folosit în acest interval de timp.

Plafonarea prețului la gaze

Conform informațiilor oferite de oficialii din Guvern, măsura plafonării prețurilor la gaze și energie a fost necesară. În acest fel s-a putut oferi protecție consumatorilor vulnerabili. Atunci când au fost decise prețurile plafonare, s-a ținut cont de mai multe aspecte.

Mai exact, este vorba despre echivalare aproximativă între nivelul de consum pe gospodărie și nivelul de venit al membrilor familiei.

Prelungirea măsurii

Oficialii au luat decizia de a prelungi această măsură. Conform informațiilor transmise de executiv există o nouă Ordonanță de urgență. Aceasta arată faptul că măsura va rămâne implementată până la data de 31 martie a anului care urmează.

De asemenea, odată cu păstrarea acestui plafon se mai implementează și o serie de modificări. Scopul acestora este de a veni în întâmpinarea consumatorilor. Producătorii români au avut obligația, până la data de 1 aprilie a acestui an, de a furniza resurse pentru consumul populației la prețul fix de 150 de lei/MWh. În acest timp, marja fixă a furnizorului era de 12 lei/MWh.

Potrivit noilor amendamente legislative, de la această dată, a fost redus prețul fix de la 150 de lei/MWh la 120 de lei/MWh. În acest timp, componenta de furnizare s-a majorat la suma de 15 lei/MWh.

Motivul pentru care au fost implementate toate aceste măsuri este pentru a micșora considerabil prețurile facturilor la gaze pe care românii le primesc. Acest lucru se va întâmpla pentru următoarele 12 luni. Efecte, însă, încep deja să se resimtă la sumele pe care românii le scot din buzunare, informează dailybusiness.ro