Infofinanciar > Info > Începe o nouă sesiune „Rabla Plus”. Se oferă finanțare de până la 54.000 de lei
Info

Începe o nouă sesiune „Rabla Plus”. Se oferă finanțare de până la 54.000 de lei

rabla plus rabla clasic (sursă foto: economica.net)
Sursa foto: arhiva companiei

Se dă startul unei noi sesiuni a programului „Rabla Plus” pentru persoanele fizice în luna noiembrie. Cei care doresc să ia parte pot primi finanțare de până la 54.000 de lei. Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au făcut un anunț conform căruia se deschide o nouă sesiune de finanțare în cadrul Programului privind diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.

În acest sens se promovează vehiculele de transport rutier care nu poluează. Și care sunt eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024. Programul se adresează persoanelor fizice. Perioada este cuprinsă între 23 noiembrie 2023, începând cu ora 10:00 și până pe 8 decembrie 2023, la ora 23:59.

Înscrierea în program

În acest fel, din data 23 noiembrie, persoanele fizice dornice pot discuta fie cu producătorii sau cu dealerii validați.

„Am hotărât să dechidem o nouă sesiune de finanțare, în urma solicitărilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioară și le-am pus la dispoziție în această sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai puțin poluant și la îmbunătățirea calității aerului în aglomerările urbane.

Sumele acordate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică și convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a dependenței de combustibili fosili”, este declarația făcută de Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele AFM.

Care este bugetul?

În total, bugetul pentru Programul Rabla Plus 2023 se ridică la suma de 72.655.000 de lei. În cadrul acestui program cei care cer finanțare mai pot primi și un ecotichet pentru cumpărarea unui autoturism nou. Condiția este ca acesta să ofere, spre casare, minim un autovehicul uzat. Cu toate acestea, cei care doresc pot să ofere spre casare cel mult două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțărilor

Pentru un autovehicul nou pur electric sau pentru un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen se oferă 51.o00 lei. Și pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat în ambele cazuri, se oferă suma de 26.000 de lei.

Se oferă un cuantum de 54.000 pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen. Se oferă și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, ambele în schimbul casării a două autovehicule uzate.

De asemenea, pentru fiecare autovehicul uzat, cu o vechime mai mare de 15 ani și/sau care are o normă de poluare Euro 3 sau mai mică, care este casat, se mai adaugă un ecobonus în valoare de 1.500 de lei, informează antena3.ro