Infofinanciar > Info > Încă o majorare a veniturilor! Seniorii vor beneficia de a treia creștere a pensiilor
Info

Încă o majorare a veniturilor! Seniorii vor beneficia de a treia creștere a pensiilor

pensii (sursă foto: evz.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Oficialii le-au transmis seniorilor că vor beneficia de a treia majorare a pensiilor. Având acest lucru în vedere, Simona Bucura-Oprescu a adus câteva explicații. Acestea arată- care este modalitatea în care se va calcula acest venit.

De asemenea, tot conform explicațiilor oferite de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, se mai arată și care vor fi norocoșii care vor primi mai mulți bani.

Creșterea pensiilor

Seniorii au primit un venit mai mare încă de pe data de 1 ianuarie a acestui an, atunci când pensiile au fost majorate. Creșterea de atunci a fost de 13,8%, în raport cu inflația. Însă, oficialii declară că veniturile vor mai crește o dată. Acest lucru se va întâmpla după recalcularea pensiilor.

Nu de mult chiar Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii a informat în mod oficial că procesul a început pentru 4,8 milioane de pensii în plată.

„Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată. Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!

Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, este mesajul pe care Daniel Baciu l-a transmis pe una dintre rețelele de socializare.

O altă majorare a pensiilor

Totuși, aparent, aceste majorări nu sunt singurele. Începând cu data de 1 ianuarie 2024 veniturile seniorilor români se vor majora din nou. Referitor la modalitatea în care se va calcula această majorare, Simona Bucura-Oprescu a adus o serie de explicații.

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că în fiecare an în luna ianuarie vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică. Aceasta este de 10,4% pentru anterior, plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, este explicația oferită de ministrul Muncii.

A treia majorare

De asemenea, și Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice a confirmat cea de-a treia majorare.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a transmis Daniel Baciu, conform antena3.ro