Infofinanciar > Lumea la zi > În Spania, accesul la site-urile cu conținut exclusiv pentru adulți va fi făcut doar cu acordul statului
Lumea la zi

În Spania, accesul la site-urile cu conținut exclusiv pentru adulți va fi făcut doar cu acordul statului

bărbat-femeie
Foto: facebook

În Spania accesul la site-urile cu conținut exclusiv pentru adulți va fi făcut doar cu acordul statului. Fiecare spaniol care vrea să acceseze un astfel de site trebuie să obțină un fel de permis prin care să dovedească că are peste 18 ani.

Aplicația, dezvoltată și implementată de guvern, are ca scop crearea unui profil digital al utilizatorului. Ea are mai multe funcții, inclusiv stocarea unor informații care pot fi accesate de oricine e interesat și cu drept de a face asta. Cazierul judiciar, de exemplu, cerut în multe situații la angajare, va putea fi astfel la îndemână.

Una dintre funcții este controlul accesului pe pagini de internet cu conținut restricționat. Asta include site-urile de pariuri și jocuri de noroc, de promovare a produselor alcoolice sau tutun. Dar și cu conținut violent sau sexual. Accesul minorilor la site-urile cu conținut explicit sexual este una dintre problemele pe care Guvernul spune că vrea să le rezolve. Statistica arată că numărul acestora este alarmant de mare.

De aceea, oricine vrea să acceseze astfel de conținut trebuie să demonstreze vârsta. Intră în aplicație, urcă documentul de identitate, face recunoaștere facială și primește astfel 30 de credite. Aceste credite au un cod QR care este scanat de site, permițând astfel accesul. Creditele au valoare o lună și permit 10 accesări fiecare.

Dacă dorește, utilizatorul adult poate intra din nou în aplicație și genera alte 30 de astfel de bilete fără limită.

Dar Guvernul nu poate obliga decât site-urile cu terminația „.es” să implementeze sistemul. Astfel, orice site din altă țară nu are nicio obligație. În plus, prin folosirea unor instrumente banale, cum ar fi VPN-ul, ar fi aceeași situație.

Aplicația este în varianta beta și va fi funcțională de la începutul lunii septembrie.