Infofinanciar > Lumea la zi > Impozitarea pe venit în Europa! Ce stat scoate mai mulți bani de la cetățeni
Lumea la zi

Impozitarea pe venit în Europa! Ce stat scoate mai mulți bani de la cetățeni

Taxe sursa foto Saptamana Financiara
Sursa foto: Saptamana Financiara

În anumite state de pe continentul european, veniturile sunt mai ridicate. Nivelul taxelor se reflectă în consecință. Există cetățeni europeni care consideră că este just să plătească impozite mai mari, deoarece consideră că statul gestionează eficient resursele.

Datele evidențiază diferențe semnificative în nivelurile de taxare a muncii și veniturile medii anuale din România în comparație cu alte state europene.

Țările cu cele mai mari taxe pe venit

Lucrătorii din Europa care au un singur salariu plăteau, în medie, aproximativ o treime din venitul lor sub formă de impozite.

Taxarea muncii variază considerabil în Europa, fiind mai mare în țările nordice și cele mai dezvoltate.

Danemarca (55,9%), Austria (55%), Portugalia (53%), Suedia (52,3%) și Belgia (50%) au cele mai mari impozite pe venitul realizat de persoanele fizice.

România, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo și Macedonia de Nord, toate cu 10%, au în schimb cele mai mici taxe pe venit.

Contrar așteptărilor, există mulți cetățeni în Danemarca care nu se plâng de nivelul înalt al impozitelor pe venit, perceput mai degrabă ca o investiție în viitorul țării și al societății.

Cu o impozitare a muncii de aproape 56%, Danemarca se clasează pe locul doi în clasamentul celor mai fericite țări din lume conform 2023 World Happiness Report, pentru al patrulea an consecutiv.

În această țară nordică, majoritatea educației, în special cea superioară, este gratuită, iar studenții primesc burse de la guvern.

Modelul danez al pieței muncii oferă flexibilitate

Angajații beneficiază de sprijin considerabil, cu 52 de săptămâni de concediu parental. Dintre care 32 sunt plătite de stat.

Modelul danez al pieței muncii oferă flexibilitate angajatorilor și siguranță salariaților, creând o plasă de siguranță în caz de șomaj.

Chiar dacă există avantaje evidente, sistemul are și dezavantaje, cum ar fi faptul că. Deși Danemarca susține financiar studenții din alte țări UE, puțini rămân să lucreze pe termen lung în această țară.

În Austria, o altă țară cu o impozitare ridicată de 55%, sistemul de asigurări sociale. Inclusiv asigurările de sănătate, contribuțiile pentru pensii și asigurările pentru accidente de muncă, este apreciat. Acest sistem acoperă și maternitatea și șomajul.

Toți angajații și cei care primesc indemnizație de șomaj, pensii sau alte tipuri de finanțare sunt obligați să plătească asigurări.

În țări precum Belgia, persoanele singure fără copii plătesc cele mai mari taxe. În timp ce cuplurile căsătorite cu copii beneficiază de impozite mai mici.

Cu toate că Belgia se laudă cu asistență medicală de înaltă calitate, înregistrarea la un fond de asigurări sociale și la casa de asigurări publice de sănătate rămâne un proces lung și complicat.

Fiscul suedez inspiră încredere

Asemenea Danemarcei, cetățenii suedezi nu se plâng de impozitele mari (52,3%). Se consideră că acestea contribuie la o funcționare mai eficientă a societății și la servicii publice de calitate superioară.

Agenția fiscală suedeză, Skatteverket, este una dintre cele mai de încredere și respectate instituții din țară, fiind depășită doar de Oficiul Suedez de Brevete și Înregistrări (PRV) și de Oficiul Național de Cadastru.

Fiscul suedeze se implicate în diverse aspecte ale vieții cetățenilor. Cum ar fi nașterile, căsătoriile, vânzările de proprietăți și decesele, oferă servicii de înalt nivel.

Taxe mai reduse în Europa de Est

România, Bulgaria și Bosnia și Herțegovina practică impozite mai mici pentru veniturile persoanelor fizice.

Aceste țări își propun să atragă și să păstreze investițiile străine prin oferirea de economii și infrastructură în dezvoltare, scutiri fiscale și acces la piețe neexploatate.

De obicei, aceste țări oferă costuri de producție și forță de muncă mai reduse, împreună cu oportunități extinse. Mai mult, se poate observa un standard al vieții potențial mai bun.

Având în vedere costurile de trai mai reduse comparativ cu multe țări occidentale.

Europa de Sud-Est se remarcă prin economii în ascensiune rapidă. România, Bulgaria, Macedonia de Nord și Cipru sunt considerate a fi printre următoarele locuri de creștere pentru diverse companii și industrii.

Euronews menționează, totuși, că România a crescut nivelul impozitării pentru anumite sectoare, cum ar fi IT-ul, în timp ce încearcă să elimine scutirile de la plata asigurărilor de sănătate pentru angajații din construcții, alimentație și agricultură, pentru a crește veniturile din impozite, conform spotmedia.ro.