Infofinanciar > Esential > Importanța agriculturii pentru economia Greciei. Țara din Europa luptă pentru a depăși provocările legate de solul sărac și de climă
Esential

Importanța agriculturii pentru economia Greciei. Țara din Europa luptă pentru a depăși provocările legate de solul sărac și de climă

Grecia, sursa foto dreamstime
sursa foto: dreamstime

Agricultura a fost mult timp un sector important al economiei Greciei. Sectorul agricol al țării din Europa se bazează în principal pe ferme mici, deținute de familii, care au fost transmise din generație în generație. În ciuda acestui fapt, contribuția acestui sector la economia națională a scăzut în ultimii ani. PIB-ul din agricultură în Grecia a crescut la 1724,22 milioane de euro în al patrulea trimestru al anului 2022, de la 1700,89 milioane de euro în al treilea trimestru al anului 2022.

Calitatea slabă a solului din Grecia reprezintă o provocare semnificativă pentru sectorul agricol al țării. Sursa foto: Dreamstime

Calitatea slabă a solului din Grecia reprezintă o provocare semnificativă pentru sectorul agricol al țării. Sursa foto: Dreamstime

Acest declin poate fi atribuit mai multor factori, printre care calitatea slabă a solului, precipitații insuficiente și un sistem de proprietate funciară care a dus la creșterea numărului de exploatații mici neproductive.

Provocările agriculturii grecești

Calitatea slabă a solului din Grecia reprezintă o provocare semnificativă pentru sectorul agricol al țării. Majoritatea terenurilor din Grecia sunt muntoase, iar solul este adesea subțire, stâncos și predispus la eroziune. Acest lucru a dus la faptul că mai puțin de o treime din terenuri sunt potrivite pentru cultivare, restul fiind format din pășuni, tufișuri și păduri. În plus, nivelul ridicat de aciditate a solului face dificilă cultivarea anumitor culturi.

Sectorul agricol al țării este, de asemenea, îngreunat de nivelurile inadecvate de precipitații. Grecia este o țară cu climă mediteraneană și se confruntă cu veri calde și uscate și ierni blânde și umede. Acest lucru face dificilă cultivarea culturilor care necesită multă apă, cum ar fi grâul și porumbul. În plus, temperaturile ridicate din țară pot îngreuna cultivarea anumitor culturi, deoarece acestea nu pot rezista la căldură, potrivit Britannica.

O altă provocare cu care se confruntă sectorul agricol elen este sistemul de proprietate funciară. Sistemul de proprietate funciară din Grecia este caracterizat de ferme mici, deținute de familii, care au fost transmise din generație în generație. Cu toate acestea, acest lucru a dus la o creștere a numărului de exploatații mici neproductive, care nu pot genera venituri suficiente pentru a susține familiile care le dețin. În plus, acest sistem a îngreunat punerea în aplicare a practicilor agricole moderne care necesită operațiuni pe scară largă.

Grecia este singurul producător de bumbac din UE. Sursa foto: Dreamstime

Grecia este singurul producător de bumbac din UE. Sursa foto: Dreamstime

Grecia este singurul producător de bumbac din UE

În ciuda acestor provocări, Grecia reușește încă să producă o serie de produse agricole. Câmpiile din Thessalía, Makedonía și Thráki sunt cele mai potrivite regiuni pentru cultivarea pe scară largă, unde se cultivă porumb, grâu, orz, sfeclă de zahăr, piersici, roșii, bumbac și tutun. Grecia este singurul producător de bumbac din Uniunea Europeană, iar industria sa de tutun este una dintre cele mai mari din lume.

Pe lângă aceste culturi tradiționale, țara din Europa este cunoscută și pentru producția de ulei de măsline și de vin. Uleiul de măsline este unul dintre cele mai importante produse agricole ale țării, Grecia fiind al treilea mare producător de ulei de măsline din lume. Clima caldă și solul fertil al țării fac din aceasta o locație ideală pentru cultivarea măslinelor, care sunt folosite pentru a produce ulei de măsline extravirgin de înaltă calitate.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol al Greciei, acesta rămâne o parte esențială a economiei și a patrimoniului cultural al țării. Sursa foto:dreamstime

În ciuda provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol al Greciei, acesta rămâne o parte esențială a economiei și a patrimoniului cultural al țării. Sursa foto:dreamstime

De asemenea, în Grecia există mai multe regiuni producătoare de vin, printre care Peloponez, Macedonia și Creta. Industria vinului din Grecia are o istorie îndelungată, datând din cele mai vechi timpuri. Astăzi, vinul grecesc este cunoscut pentru aromele sale unice și câștigă popularitate în întreaga lume.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol , acesta rămâne o parte esențială a economiei Greciei și a patrimoniului cultural al țării. Acest sector angajează peste 12% din populația țării și oferă multor comunități rurale o sursă vitală de venit. În ultimii ani, guvernul elen a pus în aplicare politici menite să modernizeze sectorul și să îi sporească competitivitatea. Aceste politici includ investiții în sisteme de irigații, îmbunătățiri ale infrastructurii agricole și sprijin pentru fermele mici și mijlocii. Deși rămân provocări, sectorul agricol al Greciei are potențialul de a continua să joace un rol vital în economia și cultura țării în anii următori.