Infofinanciar > Info > Implementarea măsurilor fiscal-bugetare. Efecte directe la nivelul economiei
Info

Implementarea măsurilor fiscal-bugetare. Efecte directe la nivelul economiei

Sursă foto: monden.ro
sursă foto: monden.ro

Situația la nivel financiar și economic a statului nu este una favorabilă. Bugetul de stat a întâmpinat anumite dificultăți, iar oficialii încearcă să acționeze cât mai rapid pentru a putea rezolva aceste probleme cât mai repede cu putință. Guvernul are în vedere creșterea veniturilor la bugetul de stat. Pentru a se putea realiza acest lucru, s-a luat decizia de a se implementa un pachet de măsuri fiscale.

Dar, conform experților, aceste măsuri ar putea avea un efect negativ. Consiliul de Administrație al BNR a specificat că implementarea pachetului de măsuri fiscal bugetare ar putea avea un efect la nivelul accentuării deficitului de cont curent.

Implementarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare

Potrivit minutei ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) din 7 august 2023, implementarea pachetului fiscal-bugetar ar urma probabil să intensifice corecția deficitului de cont curent, concomitent cu reducerea deficitului bugetar, cu efecte pozitive și asupra costurilor de finanțare a economiei și a comportamentului cursului de schimb al leului. „Implementarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare aflate în discuţie, dar neadoptate deocamdată, ar fi de natură să accentueze corecţia deficitului de cont curent, odată cu reducerea celui bugetar, cu repercusiuni favorabile inclusiv asupra costurilor de finanţare a economiei şi a comportamentului cursului de schimb al leului”, au susţinut în mai multe rânduri membrii Consiliului BNR.

În plus, programul de ajustare fiscală ar accelera atenuarea și epuizarea presiunilor inflaționiste, permițând o revenire ceva mai rapidă a ratei anuale a inflației în intervalul țintă, potrivit membrilor Consiliului. În acest context, a fost evidențiat nivelul semnificativ de incertitudine care caracterizează actuala proiecție privind inflația, în special în lumina nesiguranței legate de tipul, sfera de aplicare și efectele acțiunilor de politică propuse. În documentul BNR se mai precizează că s-a reiterat faptul că adoptarea unui pachet cuprinzător de măsuri fiscale și bugetare în vederea continuării consolidării bugetare este necesară din cauza deficitului extrem de mare și a necesității de revenire din punct de vedere economic, având în vedere angajamentele asumate, precum și condițiile asociate altor acorduri încheiate alături de Comisia Europeană (CE).

În acest sens, membrii Consiliului BNR au subliniat încă o dată importanța asigurării și utilizării eficiente a fondurilor europene, în special a celor asociate programului Next Generation EU, care sunt esențiale pentru finalizarea reformelor structurale și a tranziției energetice necesare, precum și pentru stimularea potențialului de creștere și de consolidare a rezilienței economiei țării. Ca urmare a potențialelor efecte mai grave asupra economiilor unor parteneri comerciali importanți care se confruntă deja cu o inflație ridicată și cu o înăsprire a condițiilor financiare, s-a convenit, de asemenea, că războiul din Ucraina și sancțiunile asociate acestuia continuă să prezinte incertitudini și riscuri pentru perspectivele activității economice, inclusiv pentru evoluția pe termen mediu a inflației.

Rata dobânzii de politică monetară

Membrii Consiliului au fost de acord că situația generală impune menținerea ratei actuale a dobânzii de politică monetară pentru a readuce rata anuală a inflației pe o traiectorie compatibilă cu ținta staționară de 2,5%, inclusiv prin asigurarea așteptărilor inflaționiste pe termen mediu într-un mod care să promoveze o creștere economică stabilă, conform Agerpres .