Infofinanciar > Info > Ce impact va avea creșterea salariului minim? Cinci aspecte cheie pentru departamentele de HR
Info

Ce impact va avea creșterea salariului minim? Cinci aspecte cheie pentru departamentele de HR

Recalculare pensii (sursă foto: Alba24)
Sursa foto: Arhiva companiei

De la 1 iulie 2024, salariul minim brut se va majora de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Acest lucru va avea un impact atât pentru angajați, dar și pentru angajatori. Sunt cinci aspecte pe care angajatorii trebuie să le ia în considerare, printre care: modificarea valorii maxime a deducerii de bază sau a contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru cei cu program redus sau creșterea plafonului privind indemnizația de concediu medical.

Hotărârea a fost aprobată în data de 6 iunie 2024 prin HG 598/2024 și vizează creșterea salariului minim brut, excluzând indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. În data de 7 iunie 2024, în completarea măsurii a venit Ordonanța de Urgența a Guvernului 59/2024, care prevede o majorare de la 200 de lei la 300 de lei pe lună care nu vor fi impozitați.

Salariul net va crește de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună.

Modificarea valorii maxime a deducerii de bază

Creșterea salariului minim brut aduce cu sine modificarea valorii maxime a deducerii de bază. Valoarea acesteia va crește de la 660 de lei la 740 lei, indiferent de numărul de persoane aflat la întreținere.

Dacă salariatul are mai multe persoane în întreținere, deducerea personală poate crește până la 1.665 de lei. În funcție de numărul persoanelor.

Creșterea contribuțiilor sociale datorate angajaților cu salarii sub minimul pe economie

Potrivit legislației în vigoare, angajatorii trebuie să plătească contribuții sociale obligatorii (CAS și CASS) pentru toți salariații care au venituri sub salariul minim brut.

Astfel, creșterea salariului conduce la creșterea bazei de calcul pentru contribuțiile sociale. Angajatorii vor avea de suportat cheltuieli mai mari, mai ales cu cei care nu încasează salariul minim pe economie.

Modificarea valorii popririlor aplicate în cazul salariaților

Pentru cei care au parte de venituri mai mici decât salariul minim net, popririle se pot aplica în cazul în care suma depășește jumătate din plafon.

Așadar, majorarea salariului minim brut va conduce la creșterea acestei părți „protejate” în cazul popririlor.

Situația angajaților plătiți cu salariul minim brut timp de doi ani

Conform Codului muncii „începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.

Așadar, angajatorii care trebuie să aplice această măsură în cazul anumitor angajați vor fi obligați să analizeze felul în care vor respecta această prevedere legală.

Majorarea plafonului pentru concediul medical

Baza de calcul a indemnizațiilor de concediu medical se limitează la 12 salarii minime lunar. Astfel, prin creșterea salariului minim pe economie va crește și plafonul. Mai exact, salariații vor obține o indemnizație de până la 44.400 de lei lunar, brut. Care se majorează de la 39.600 de lei.

Aspecte juridice privind implementarea majorării

Creșterea salariului minim nu îi obligă pe angajatori să încheie un act adițional la contractul individual de muncă. Potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, încheierea unui astfel de act nu este necesară dacă modificarea este prevăzută de lege sau în contractul colectiv de muncă, scrie Economica.NET