Infofinanciar > Info > Ce impact are majorarea pensiilor din septembrie? Experții de la Standard & Poor’s avertizează
Info

Ce impact are majorarea pensiilor din septembrie? Experții de la Standard & Poor’s avertizează

pensii (Sursă foto: Capital)
sursa foto arhiva companiei

Experții de la agenția de rating Standard & Poor’s avertizează că majorarea pensiilor în România, prevăzută pentru luna septembrie, va exercita o presiune substanțială asupra bugetului de stat și ar putea genera deficite excesive.

Ei anticipează că Guvernul va fi probabil nevoit să recurgă la o creștere a TVA-ului pentru a putea face față noilor cheltuieli.

Conform estimărilor agenției de rating, majorările salariale și de pensii vor continua să afecteze bugetul până în 2027. Impactul inițial asupra bugetului va fi simțit începând chiar din acest an, odată cu primele majorări ale pensiilor, programate pentru luna septembrie, cu o creștere medie estimată între 700 și 800 de lei.

Cu toate acestea, conform comunicatului emis de Standard & Poor’s, adevăratele repercusiuni asupra bugetului vor deveni evidente mai ales începând cu anul viitor. Agenția subliniază că deficitele medii ar putea depăși 5% din PIB între 2025 și 2027, indicând astfel necesitatea adoptării unor măsuri suplimentare, precum o creștere a TVA-ului.

Propunerile de creștere a TVA-ului au fost discutate anterior, inclusiv între instituțiile europene și guvernul român. Comisia Europeană a avansat ideea unei majorări cu 1% sau 2%, urmând să se ajungă la o cota de TVA între 20% și 21%. Cu toate acestea, aceste propuneri au fost respinse anul trecut de către ministrul Finanțelor, scrie Antena3.