Infofinanciar > Esential > IMM-urile au obținut credite în valoare de 26 de miliarde de lei în 2022. Jumătate din bani au mers în investiții
Esential

IMM-urile au obținut credite în valoare de 26 de miliarde de lei în 2022. Jumătate din bani au mers în investiții

Credit bancar
Foto: Arhiva personala

O temă centrală în economie o reprezintă accesul la finanțare pentru IMM-uri, vitală pentru dezvoltarea lor. Așa că am studiat datele statistice pentru vedea cum stăm din acest punct de vedere. În România există o instituție, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) care de două decenii are misiunea de a garanta și facilita accesul la credite pentru IMM-uri. Din datele acestei instituții am aflat că în ultimii patru ani (2019-2023), IMM-urile din România au obținut credite în valoare de aproape 75 de miliarde de lei, 60 de miliarde fiind garantate de FNGCIMM. Datele statistice arată că în ultimii patru ani 138.711 dosare de finanțare au fost aprobate prin intermediul Fondului.

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) constituie coloana vertebrală a economiei europene, oferind o sursă potențială de locuri de muncă și creștere economică. În România există 530.050 IMM-uri, ceea ce reprezintă 99,7% din totalul companiilor înregistrate la Registrul Comerțului. Acest procent se încadrează în media europeană, unde 99,8% din firme sunt IMM-uri. Dintotdeauna marea dezbatere în jurul acestor firme s-a referit la accesul la finanțare, fiind companii cu un grad mic de capitalizare și pentru care dezvoltarea este aproape imposibilă în lipsa unor surse externe de bani.

În Europa această problemă a fost rezolvată de la începutul anilor 90 prin crearea unor scheme de garantare a creditelor de către guverne. O astfel de schemă a fost realizată și în România în anul 2002. La baza deciziei de creare a acestei instituții s-a aflat un studiu realizat de BRD, în calitate de consultant al ministerului de resort, care a evidențiat pentru prima dată, necesitatea înființării unui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici și mijlocii cu acționariat de stat și care, prin natura structurii sale, nu va greva datoria publică a țării. Studiul a mai evidențiat și faptul că, potrivit specificului pieții românești, schema de funcționare a fondului să aibă la bază parteneriatul dintre bănci și fond, în vederea susținerii sectorului IMM.

Peste 60.000 de dosare de finanțare în 2022

Pe baza cunoștiințelor acumulate și în corelare cu prevederile legale în vigoare, la începutul anului 2002, au fost elaborate primele norme de reglementare a activității Fondului. În aceste condiții, prima garanție acordată de Fond a fost emisă în luna august 2002, la doar 8 luni de la înființare. Deschizătorul de drum în procesul de aderare la noul sistem de garantare a fost Banca Comercială Română, aceasta fiind beneficiara primei garanții acordate.

Două decenii mai târziu, astăzi Fondul colaborează cu 22 de bănci din România și oferit garanții în 2022 pentru peste 60.000 de dosare de finanțare. Creditele au fost obținuți de către solicitanți prin mai multe programe derulate de FNGCIMM: IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct sau IMM Invest Plus. Valoarea totală a finanțărilor obținute prin intermediul Fondului în 2022 ajunge la 26 de miliarde de lei. De la înființare, Fondul a oferit garanții în valoare de 115 miliarde de lei pentru credite ce au totalizat aproape 170 de miliarde de lei. Trebuie spus că Fondul garantează până la 80% din valoarea creditului, iar în cazul IMM Invest Plus acest procent ajunge la 90%. Din datele consultate de infofinanciar.ro rezultă cu aproximativ 467.000 de dosare de finanțare au fost finalizate cu ajutorul FNGCIMM.

Mai trebuie spus că FNGCIMM este cea mai profitabilă companie din sectorul financiar-bancar deținută 100% de Statul Român, plasându-se pe poziția 58 în topul celor mai profitabile 100 companii din România. Anul trecut, Fondul a avut un profit de 180 de milioane de lei, în creștere cu aproape 80% față de anul 2021.

Jumătate din credite au fost luate pentru investiții

În ceea ce privește destinația finanțărilor din 2022, 51,8% dintre credite au fost luate de IMM-uri pentru realizarea de investiții, 39,4% pentru capital de lucru și 5,47% pentru proiecte inovative. În ceea ce privește beneficiile Guvernului, IMM-urile care au obținut finanțări cu ajutorul FNGCIMM în 2022 au avut un impact bugetar pozitiv de aproape 54 de miliarde de lei în bugetul de stat.

Banii au provenit din contribuții pentru muncă (9,3 miliarde de lei), impozit pe profit (aproape 2 miliarde de lei), TVA (4,4 miliarde de lei) și impact fiscal indirect (38,2 miliarde de lei). Mai trebuie spus că în sectorul IMM din România lucrează 2,72 milioane de oameni, respectiv 65,8% din totalul salariaților din țara noastră. Există însă și o statistică ce arată ca în acest sector mai este loc de creștere. Numărul IMM-urilor este de doar 29 la 1000 de locuitori, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 58 la 1000. Practic, ar trebui să avem un număr dublu de IMM-uri pentru a fi în media europeană.