Infofinanciar > Info > Imaginile de pe camerele de bord te pot lăsa fără permis! Un nou proiect de lege
Info

Imaginile de pe camerele de bord te pot lăsa fără permis! Un nou proiect de lege

Amendă soferi
Sursă foto: Playtech

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat un proiect de lege. Acesta propune modificări semnificative la Codul Rutier, cu scopul de a întări aplicarea legilor de circulație. Și de a introduce sancțiuni mai riguroase pentru șoferii care încalcă regulile.

Proiectul este acum în dezbatere publică și conține mai multe propuneri importante.

Potrivit acestor propuneri, șoferii care încalcă legea ar putea fi amendați pe baza probelor video obținute de la camerele de bord și de supraveghere.

Anchetele vor putea utiliza imaginile furnizate de martori, persoane fizice sau autorități locale care au înregistrat astfel de încălcări.

Acest lucru va permite polițiștilor să acceseze camerele de supraveghere video din localități, fie ele publice sau private, pentru a obține dovezi ale încălcării regulilor de circulație.

Proiectul prevede și sancțiuni mai severe pentru șoferii recidiviști.

Permis suspendat

De exemplu, dacă un șofer este depistat conducând sub influența alcoolului și repetă această infracțiune într-un interval de cinci ani, perioada de suspendare a permisului de conducere va crește de la 90 la 120 de zile.

De asemenea, orice medic care constată că un șofer are capacitatea psihologică afectată va fi obligat să îl trimită la un psiholog pentru evaluare, indiferent de cât timp a trecut de la ultimul consult.

În plus, proiectul propune să facă obligatorie testarea șoferilor în mașina cărora polițiștii găsesc recipiente cu alcool. Înlocuind opționalitatea testării în situația actuală.

„Pachetul de măsuri propune pedepse adecvate pentru traficanţii de droguri, respectiv înăsprirea condiţiilor în care infractorul poate beneficia de reducerea pedepselor. Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale. În prezent, legea oferă posibilitatea ca un traficant prins, de exemplu, cu 10 kilograme de droguri să beneficieze de reducerea pedepselor dacă denunţă o persoană ce face trafic de droguri cu 500 de grame”, a afirmat secretarul de stat, citat de Agerpres.

Totodată, Despescu a arătat că este luată în calcul şi eliminarea posibilităţii condamnării cu suspendare a executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, dar şi incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor.

„Instituirea unor noi situaţii agravante referitoare la deţinerea de droguri în spaţii publice în care au acces tinerii şi copii. Concret, persoana care deţine droguri pentru consum în şcoală, la festivaluri este sancţionată cu o pedeapsă mai mare, comparativ cu situaţia în care este depistat singur, în maşină, cu droguri”, a afirmat Despescu, potrivit HotNews.