Infofinanciar > Info > Iarna începe cu prețuri scăzute la gaze. Care sunt tarifele de pe piețe
Info

Iarna începe cu prețuri scăzute la gaze. Care sunt tarifele de pe piețe

preturi gaze facturi bzc.ro
sursa foto bzc.ro

Iarna a venit, iar oamenii sunt în continuare cu gândul la cheltuieli. Încălzirea locuinței este o problemă din punct de vedere al bugetului. Românii sunt nevoiți să scoată sume destul de mari din buzunar. Odată cu venirea iernii, s-au înregistrat prețuri la gaze în scădere pe piețele europene.

Datele de la centrul european de referință pentru stabilirea prețurilor TTF din Amsterdam indică faptul că cotațiile futures la gaze pentru livrarea în ianuarie au scăzut sub 40 de euro pe MWh. Ajungând la 37-38 euro/MWh. Rămânând practic la același nivel cu cel de la începutul lunii octombrie. Aceste scăderi, potrivit analiștilor, indică faptul că piața este încrezătoare. Cu privire la trecerea iernii fără probleme de aprovizionare.

Prețuri scăzute la gaze

Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut. În urma unui val de frig care a afectat o mare parte a continentului. Semn că oamenii încep să se concentreze asupra sezonului următor. Contractele futures de referință pentru prima lună au închis cu 4,9% în scădere. la 38,13 euro pe megawatt pe oră. Puțin peste nivelul contractului pentru luna aprilie. Care marchează începutul sezonului estival de șase luni.

Micșorarea diferenței de preț ilustrează încrederea tot mai mare a pieței că regiunea va face față cu bine acestei ierni. Nivelurile de stocare fiind încă în jur de 94% după prima perioadă rece majoră în Europa. Vara prezintă acum provocări. Deoarece nevoia de a umple depozitele pentru iarna următoare se adaugă la riscurile geopolitice persistente. Dar și la incertitudinea legată de aprovizionarea din Rusia.

Piața globală a gazelor naturale

Pentru piața globală a gazelor naturale, iarna s-a încheiat înainte de a începe. Consumul de combustibil tinde să atingă un vârf atunci când debutul vremii mai reci din emisfera nordică forțează gospodăriile și clădirile de birouri să dea drumul la căldură. Dar nu ai avea această impresie dacă te uiți la prețurile gazelor din acest an. Cotațiile futures europene scăzând la cel mai mic nivel de la începutul lunii octombrie.

Temerile legate de penuria din Europa și Asia de Nord-Est au dispărut aproape complet. Cererea industrială slabă, în special în China și Germania, și creșterea continuă a aprovizionării cu combustibil sunt principalele motive pentru lipsa de îngrijorări. Rezultatul este că lumea pare pregătită să treacă prin cea de-a doua iarnă. De când invazia Rusiei în Ucraina a redus aprovizionarea prin conducte fără a avea repercusiuni. Chiar și în cazul unor rafale de frig record. Stocurile europene de gaze naturale rămân la un nivel maxim sezonier, conform Bloomberg.

Prețurile rămân plafonate în România

Autoritățile române intenționează să mențină plafonarea prețurilor până în primăvara anului 2025. Indiferent de ceea ce se întâmplă pe piețele europene sau de cât de mult scad prețurile la gaze și energie electrică. Chiar dacă programul a suferit multiple modificări legislative, s-a dovedit până acum distructiv. Guvernul nu intenționează să facă nicio analiză de preț, pentru a vedea dacă mai este nevoie de plafonul actual.

Viitorul este complet imprevizibil din punct de vedere al costurilor. Iar consumatorii români nu profită de cele mai mici prețuri. Așa cum se întâmplă, de exemplu, în Bulgaria și Ungaria. În schimb, România se află în topul țărilor cu cele mai mari prețuri contractuale. În urma plafonării, ajungând pe la mijlocul clasamentului. Aceste implementări de plafonare au costat statul 22,4 miliarde de lei până acum. Iar costurile vor continua să crească până în 2025, conform Hotnews .