Infofinanciar > Info > Iarna poate aduce dificultăți de aprovizionare în România! Ce spune prefectul Capitalei
Info

Iarna poate aduce dificultăți de aprovizionare în România! Ce spune prefectul Capitalei

evz.ro
sursa foto evz.ro

Suntem la mâna temperaturilor de iarnă, conform spuselor prefectului Capitalei, Toni Greblă. Acesta a transmis că dacă vor fi înregistrate temperaturi mai reduse de -20 de grade Celsius pentru mai mult de două săptămâni, suntem în pericol să avem locuințele extrem de reci.

Prefectul Capitalei a subliniat că în perioada rece putem avea dificultăți de aprovizionare la nivelul românesc. Toni Greblă tratează problema siguranței pe care o dădea energia electrică produsă de cărbune pe timpul perioadei de iarnă.

,,În România nu este exclus, mai ales după o perioadă de ger într-un interval de două-trei săptămâni, să avem ceva dificultăți de aprovizionare. Spun asta pentru că sistemul energetic românesc a fost gândit şi construit având în vedere rezerva şi siguranţa pe care o dădea energia electrică produsă de cărbune în timpul iernii”, a subliniat prefectul Bucureștiului.

Lipsa de comunicare cu Ministerul Energiei

Toni Greblă a trimis un semnal de alarmă privind lipsa de comunicare cu Ministerul Energiei. El a spus că o rezervă de cărbune pentru o perioadă scurtă de timp nu va putea ajuta România și chiar este posibil ca mai mulți cetățeni să resimtă dificultăți.

,,Aveam o rezervă de cărbune pentru cel puţin 45 de zile. Acum, la Ministerul Energiei, este o lipsă de comunicare endemică, astfel încât nu știm ce capacități disponibile mai avem. Dacă avem pentru 4-5 zile nu ne ajută cu nimic şi ne poate băga într-o anume dificultate”, a completat Toni Greblă.

Cum arată situația în București

Ion Purica, specialist în energie, a transmis că în București, centralele funcționează atât pe gaz, cât și pe curent. În acest sens, el a precizat că rezervoarele Capitalei nu duc lipsă de resure.

”În principiu, centralele din București merg pe gaz și pe curent. În condițiile acestea este foarte clar că gaz avem, pentru că avem rezervoarele pline”, a precizat specialistul în Energie, potrivit Antena 3 CNN.

Ion Purica a menționat că imposibilitatea de a nu genera energie electrică în Capitală poate fi eliminată de pe lista problemelor ridicate de cetățeni.

,,Este puțin probabil să ajungem în situația să nu putem genera energie electrică pentru București. Sistemul, în general, da, dacă rezerva de cărbune din Oltenia este rezonabil de mică, ea trebuie să fie accelerată și crescută. Doar că în București funcționăm și pe gaze și pe curent, și este foarte clar că partea de cărbune este marginală”, a conchis Ion Purica.

Ar putea exista un blackout în România?

România nu prezintă riscul unui posibil blackout, conform spuselor lui Raed Arafat, anunțate în urmă cu câteva zile. „Să intre o ţară întreagă cum e România într-un blackout deodată este ceva foarte puţin probabil. Dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neapărat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a precizat șeful DSU.

Raed Arafat a transmis că infrastructurile critice importante, exemplificând prin spitale, ar trebui, totuși, să dispună de generatoare pregătite să funcționeze în eventualitatea unei întreruperi de curent.

„Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru”, a completat Raed Arafat.