Infofinanciar > Info > Ianuarie 2024, o lună record. Temperaturi anormal de calde în România
Info

Ianuarie 2024, o lună record. Temperaturi anormal de calde în România

Cresc temperaturile în România. Cum o să fie vremea în Europa
sursa foto playtech.ro

Potrivit meteorologilor, luna ianuarie a fost una record pentru România. Această perioadă a adus diferențe uriașe de temperatură la nivelul teritoriului. În unele zone din țară, românii au experimentat valori termice cu 3 grade Celsius mai mari decât normalul perioadei. Lucru care nu poate fi ignorat.

Prima lună din an a adus o divizare a țării. Potrivit unei analize a ANM, stația meteo care a înregistrat cea mai multe precipitații a avut o cantitate de 50 de ori mai mare decât stația care s-a confruntat cu secetă. În acest sens, luna ianuarie a adus anumiți indici la extrem .

Ianuarie 2024, o lună record

În prima lună a acestui an, temperaturile medii s-au situat într-un interval destul de larg. S-au înregistrat temperaturi medii de 3,7 grade la Constanța-Dig și -9,4 grade la Vf. Omu. În ianuarie 2024, temperatura medie a aerului la nivel național a fost de 0,8 grade Celsius. În consecință, luna se situează pe locul al treisprezecelea. În topul celor mai calde luni ianuarie din intervalul 1901 și 2024.

Cu o medie de -9,3 grade Celsius, în anul 1963 a fost cea mai rece lună ianuarie înregistrată. În timp ce anul 2023 a avut cea mai caldă lună ianuarie, cu o medie de 3,3 grade. În ultimii 64 de ani, a existat o diferență de temperatură de peste 12 °C între cele mai calde și cele mai reci luni.

Temperatura maximă

Temperatura maximă din luna ianuarie a fost de 17,8 grade Celsius la Turnu Măgurele. Valorile termice au fost înregistrate de stațiile meteo din rețeaua ANM, pe data de 4 ianuarie 2024. La Întorsura Buzăului s-a înregistrat temperatura minimă lunară. Care a ajuns la pragul de -24,4 °C  în data de 30 ianuarie 2024.

La nivelul întregii țări, temperatura medie a aerului în ianuarie 2024 a avut o abatere pozitivă. În comparație cu media intervalului standard de referință 1991-2020. Regiunile cu cele mai mari valori de abatere, de peste 2,5 °C, au fost Moldova, vestul Crișanei și Maramureșului, precum și centrul și sudul Transilvaniei. La Alba Iulia și Satu Mare s-a înregistrat cea mai mare abatere de la normă, de 3 grade Celsius.

Precipitațiile din România

În majoritatea regiunilor de câmpie, de deal și de podiș, precipitațiile totale din ianuarie 2024 au fost mai mici de 50 mm. Regiunea montană,  Maramureșul, nordul Munteniei și estul Moldovei au avut toate valori peste acest prag.

Cantitatea de precipitații lunare în Munții Apuseni a depășit 200 mm. În timp ce niveluri de 100 până la 150 mm au fost observate în zona montană înaltă, în cea mai mare parte la peste 2.000 m. Stația meteo de la Stâna de Vale a înregistrat cea mai mare valoare de 230 mm. La stația meteorologică Obârșia Lotrului în județul Vâlcea, s-a înregistrat cea mai mică cantitate de precipitații în ianuarie, de 4,5 mm.

Cea mai mare cantitate de precipitații

Stația meteorologică din Călimani a înregistrat cea mai mare valoare a abaterii pozitive pentru luna ianuarie la nivel național de 353%. În consecință, acolo a fost stabilit un nou record pentru luna ianuarie. Deoarece precipitațiile au fost de peste patru ori mai mari decât media lunară, conform Hotnews .