Info

Hrană uscată vs umedă pentru animalele de companie. Care este cea mai sănătoasă rețetă pentru animalul tău

hrana animale sursa foto znygelisim
sursa foto znygelisim

Indiferent că este vorba despre hrană uscată sau umedă, aceasta se alege în funcție de mai mulți factori. Hrana adecvată și administrată corect pentru animalul de companie este unul dintre cele mai importante lucruri.

Alegerea dintre hrană uscată sau hrană umedă trebuie făcută ținând cont de vărsta animalului, eventuale afecțiuni de care suferă, starea animalului: dacă este sau nu castrat sau gestant.

Nu toate animalele beau atâta apă cât ar trebui, iar hrana umedă pentru câini poate fi o sursă bună de hidratare dacă animăluțul nu consumă suficientă apă, ceea ce înseamnă, de asemenea, că animăluțul dvs. de companie se poate bucura de o porție mai mare de hrană, fără a adăuga mai multe calorii la dieta. Și apoi există considerente de sănătate care pot face alimentele umede o bună alegere: animalele mai în vârstă care și-au pierdut o parte din simțurile lor olfactive pot fi mai înclinate să mănânce un aliment care are un miros și o aromă mai bogată, cum ar fi adesea alimentele umede. Aceasta este, de asemenea, o bună alternativă pentru cazul în care un animal de companie este bolnav și nu poate mirosi la fel de bine sau îi lipsește apetitul. Acest lucru vă asigură că animăluțele primesc proteinele, vitaminele și mineralele de care au nevoie pentru a-și menține sănătatea. Alimentele umede sunt o opțiune bună și pentru câinii cu dinții dispăruți, cu fălcile slab aliniate sau cu gurile mici.

În cazul pisicilor, situația stă asemănător, hrana umedă le oferă, de asemenea, pisicilor un surplus de apă pentru a le ajuta să se mențină hidratate.  Chiar și în cazul hranei umede, pisicile trebuie să aibă întotdeauna acces la apă curată și proaspătă. Aportul mărit de apă este adesea recomandat pentru pisici diagnosticate cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni urinare sau ale rinichilor. 

Hrana uscată 

Cel mai convenabil tip de aliment, pentru depozitare și pentru hrănire, este hrana uscată pentru caini. Mâncarea poate fi lăsată ca animalele să mănânce în ritmul propriu. De fapt, mulți posesori de animale de companie apreciază confortul umplerii unui castron cu hrană suficientă pentru a hrăni animaluluțul întreaga zi, mai ales în cazul in care acestea raman acasă, în timp ce posesorii sunt la serviciu sau lipsesc de acasă pentru o perioadă scurtă de timp. Textura dură contribuie, de asemenea, la menținerea unei igiene dentare sănătoase pentru câini.

Pentru pisici hrana uscată este disponibilă la pungi cu dimensiuni practice, păstrându-se bine până la data de valabilitate de pe pungă, atât timp cât o depozitați într-un loc răcoros și uscat. Este, în general, mai economică decât hrana umedă și poate fi mai prietenoasă cu bugetul dvs. Unele pisici sunt perfect mulțumite cu hrana uscată lăsată ca hrană la liber, adică atunci când lăsați un castron cu mâncare la dispoziția pisicii ca să ronțăie pe tot parcursul zilei. Alte pisici se îndoapă și trebuie hrănite doar cu mese cu porții controlate.

Totusi cel mai indicat este sa consultați un medic veterinar, el va știi cu siguranță care este cea mai bună dietă pentru animaluțul dumneavoastra.