Infofinanciar > Info > HoReCa, revenire spectaculoasă! Peste 11.000 de locuri de muncă scoase la licitație în țară și în străinătate
Info

HoReCa, revenire spectaculoasă! Peste 11.000 de locuri de muncă scoase la licitație în țară și în străinătate

HoReCa sursa foto Forbes.ro
HoReCa sursa foto: Forbes.ro

Începând cu data de 9 martie, peste 11.000 de locuri de muncă au fost scoase la licitație de către angajatorii din HoReCa. Aceste locuri se adresează atât oamenilor care doresc să lucreze în România, cât și celor care aleg varianta să lucreze în străinătate.

De la ridicarea restricțiilor Covid-19, locurile de muncă au atins un procent de 153% față de anul trecut și cu 22% mai mare față de 2019, arată datele de pe platforma de recrutare.

La momentul actual, sectorul HoReCa se află pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare după Retail.

Creștere masivă de angajări în HoReCa

„Dacă e să comparăm cu 2020 chiar, perioada care s-a suprapus și cu lockdown-ul, creșterea e spectaculoasă: +262%. Cu toate că oferta de angajare e una explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu”, declară e-Jobs într-un comunicat transmis către Agerpres.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, în prezent, se remarcă o scădere cu 20%, însă este o creștere cu 11% față de 2019, anul înainte de pandemie.

„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, a declarat Bogdan Badea, CEO Jobs România.

București, pe primul loc pentru ofertele de muncă

Cele mai multe oferte de angajare sunt scoase la licitație de către marile centre universitare, dar și în orașele care au un punct de turism ridicat. București se află pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe oferte de angajare, urmat de Constanța, Timișoara sau Sibiu.

„Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival, din păcat însă deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă. În acest sens, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști însă că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România se vor întoarce la joburile din HoReCa”, a transmis Badea.

Oferte de muncă pentru români în străinătate

Referitor la joburile oferite în străinătate, în sectorul HoReCa se remarcă cel mai mare număr de oferte de muncă. Cele mai populare țări care acceptă români să lucreze sunt: Grecia, Germania, Cipru, Arabia Saudită și Norvegia.

Conform sursei citate, întreaga piață a industriei ospitalității se află pe o scară ascendentă, întrucât numai de la începutul anului au fost publicate aproximativ 152.000 de locuri de muncă, cu un procent de peste jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut. Se poate spune că oferta de angajare a ajuns la procentul celei de dinainte de pandemie.

Cele mai multe oferte pentru locuri de muncă se găsesc pe platforma www.ejobs.ro.

EJobs este prima platformă de recrutare din România, dar și liderul pieței locale de profil, lansată în 1999. Pe aceasta se găsesc mai mult de 2 milioane de utilizatori unici care utilizează platforma în fiecare lună și peste 7.000 de CV-uri care sunt actualizate zilnic.