Esential

Haihui prin lume. La pas prin insula grecească Evia

Evia Sursa foto Angelfire
Sursa foto: Angelfire

Înconjurată de sute de insule de diverse dimensiuni, Grecia este cu siguranță una dintre cele mai potrivite destinații pentru o vacanță în stilul „dolce far niente”: trebuie doar să fii prezent în prezent și să lași gândurile deoparte. Acest stil de viață este completat de peisaje paradisiace care sunt cufundate în istorie străveche. Este momentul potrivit pentru a plănui o escapadă scurtă de câteva zile sau o vacanță prelungită pe unele dintre cele mai frumoase insule grecești.

Cui nu i-ar plăcea să guste viața pe insulă măcar o dată în viață? Evadările aici sunt mai mult decât simplele zile leneșe la plajă. Ele pot fi pline de aventură, sporturi acvative, observarea vieții săbatice și a culturii vechi elene. Indiferent dacă sunteți în căutarea acelei evadări tipice pe o insulă sau a unei excursii într-un ecosistem exotic, există o variantă pe care nu o veți regreta: Evia.

Evia Sursa foto Arhiva personala

Evia Sursa foto Arhiva personala

Această insula este perfectă dacă îți dorești priveliști impresionante sau ești un iubitor al sporturilor de apă ori pur și simplu îți dorești să te întorci în timp. Totuși, ce o face atât de specială? Răspunsul este unul extrem de simplu. Această insulă este încă neexplorată, cu multe plaje virgine și fără multă aglomerație.

Din Sud la Nord în Evia- o aventură elenă

Insula Evia este a două ca mărime din Grecia cu aproximativ 220.000 de locuitori. Acesta este situată în imediata apropiere și paralel cu coasta de est a Greciei continentale. Este legată de continent prin două poduri. Cel mai nou dintre acestea este situat în Chalkida, capitala insulei. Există și alte două căi de acces: cea feroviară și cea maritimă. Cea de-a două este cea mai indicată dacă nu vă aflați în apropierea capitalei. Pornind din Aeroportul din Atena, la aproximativ 30 de minute se află portul Rafina. De aici, poate fi luat feribotul, iar în 40 de minute sunteți în portul Marmari din sudul Eviei. Feriboturile precum cele din Grecia sunt extrem de plăcute. Dacă nu obișnuiți să le folosiți în vacanțe, acestea vă oferă un peisaj magic și o atmosferă extrem de relaxantă. În interior există un bar, canapele confortabile, unele chiar și cu mese, unde puteți savura în liniște o masă. Toate acestea sunt completate de cele care se află în afara feribotului: pescărușii, marea și micile insulițe nelocuite. Ele alcătuiesc peisajul perfect spre o lume nouă, nedescoperită încă. Este necesar ca atunci când este planificată o călătorie să fie verificat și orarul feribotului pentru că pot există și evenimente de forță majoră precum furtuni, care pot acționa asupra programului de desfășurare. Prețul pentru un adult cu feribotul către Evia este de 5 euro, iar pentru mașina personală este de 18 euro. Foarte mulți turiști preferă să vină cu mașinile din țara mamă pentru a-și facilita transportul pe insulă.

Feribot, port Rafina Sursa foto Arhiva personala

Feribot, port Rafina Sursa foto Arhiva personala

Partea de sud a Eviei este una dintre cele mai frumoase locuri modelate de natură pe pământ. Cândva, micul oraș de coastă Karystos era renumit pentru carierile sale străvechi și pentru producția abundentă de marmură. În timpul domniei lui Iulius Caesar și Augustus, marmura Karysto era considerată un material de  construcție valoros în Roma. Era folosită în special pentru construirea stâlpilor monolitici, care se mai pot găsi pe jos în diferite locuri ale insulei. Tot în această zonă pot fi văzute și Casele Dragonilor. Evia este singurul loc în care aceste monumente misterioase pot fi văzute. Aceste case sunt situate la altitudini mari în munți, de unde se poate admira o priveliște uimitoare. Cu o istorie veche de aproximativ 3.000 de ani, încă nu se știe exact pentru ceea ce au servit: ar putea fi sanctuare, case sau vederi. Dimensiunea gigantică a pietrelor și modul ingenios în care au fost construite „casele”, i-au făcut pe greci să creadă că era imposibil să fi fost construite de ființe umane normale. În zilele noastre, acestea sunt un punct de atracție pentru turiștii care vin pe insulă.

Casele Dragonilor Sursa foto Arhiva personala

Casele Dragonilor Sursa foto Arhiva personala

Casele Dragonilor in interior Sursa foto Arhiva personala

Casele Dragonilor in interior Sursa foto Arhiva personala

Tot în această zonă mai poate fi vizitată și vinoteca Montofoli. Aceasta este situată în partea veche a orașului, și este un sit protejat de Guvern.

Montofoli Sursa foto Arhiva personala

Montofoli Sursa foto Arhiva personala

Simplitate și natură

Înaintăm spre Marmari, care este cel mai sudic oraș al Eviei. Acest loc este plin de simplitate și natură. Este un loc excelent pentru pasionații de pescuit. Apa din acest loc este una dintre cele mai curate și limpezi din întreaga lume. Linia orizontului este ireconoscibilă. Această arie oferă plaje nemărginite și virgine, golfuri crestate de formațiunile de roci. Aici sunt unele dintre cele variate plaje: de la cele întinse cu nisip auriu la cele restrânse cu pietricele. Marmari este locul ideal pentru kite surf, snorkeling, scuba diving, hiking, bycycling sau safari 4×4.

Marmari Sursa foto Arhiva personala

Marmari Sursa foto Arhiva personala

Pentru această zonă, prețurile hotelurile sunt pe placul turiștilor. Unele dintre cele mai bune hoteluri de aici au prețuri, chiar și în plin sezon extrem de avantajoase. Camerele pentru două persoane, cu mic dejun inclus variază între 300 de lei și 450 de lei per noapte. Este un preț rentabil pentru că un cuplu poate scoate din buzunar aproximativ 2.200 de lei pentru o săptămână de relaxare pe una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Ceea ce mai este de punctat la hotelurile și la afacerile din zonă este faptul că toate sunt din familie, care s-au păstrat mai bine de 30 de ani. Acest lucru le face și mai speciale întrucât se îmbină experiența anilor a părinților cu noile idei inovatoare ale copiilor.

Styra este una dintre cele mai restrânse părți ale insulei Evia. Aici sunt două orașe care sunt două lumi diferite, ce îmbină prezentul cu trecutul: Nea Styra și Palaia Styra. Nea Styra este o zonă turistică mai modernă, cu vederi frumoase, plaje, hoteluri, librării, cluburi de nopate și baruri. În timp ce, Palaia Styra este orașul antic, menționat de Homer în Iliada. De aici au plecat navele care au ajutat la salvarea Elenei.

Marmari plaja Sursa foto Arhiva personala

Marmari plaja Sursa foto Arhiva personala

Această parte a insulei nu este descoperită de foarte mulți români, însă turiștii din alte părți ale lumii o vizitează an de an. Cei mai mulți vin din Franța, Germania, Austria. Sunt totuși și foarte mulți turiști care vin aici o singură dată și îndrăgostesc iremediabil de frumusețea locului. Acest loc este și în atenția magnaților lumii. Ei se îndreaptă tot mai mult spre această arie. Unele surse din zonă susțin faptul că Bill Gates ar fi interesat să cumpere insula Petali.

Pandemia și incendiul de anul trecut au fost unele dintre cele mai grele evenimente din viața oamenilor, dar și din cea a turismului elen al insulei. Aceștia au incercat să refacă totul și să arate că există viață și după incendiu. Afaceriștii din zonă și de pe întregul stat oferă cazare familiilor pompierilor români care au ajutat la stingerea focului.

Următoarea oprire este la Chalkida, în centrul insulei. Acesta este un oraș modern și fermecător. Regiunea este o împletire dintre munte și mare. În partea nordică a zonei se găsește aria muntoasă denumită Dhirfis. Dincolo de acesta este o selecție uimitoare de orașe de coastă, cu plaje perfecte ce se întind de-a lungul țărmului cu Marea Egee. Orașele Amarinthos și Eretria sunt cele mai apreciate de către vizitatori.

Amarynthos Sursa foto Arhiva personala

Amarynthos Sursa foto Arhiva personala

Dacă în sudul insulei, turismul era unul relativ redus, cum înaintăm pe insulă acesta începe să se întețească. Aici, vin foarte mulți turiști de origine elenă chiar și pentru un weekend, pentru a se relaxa. De asemenea, sunt defășurate foarte multe activități care îi pot purta pe întreaga insulă.  Există câteva situri foarte interesante și unice precum biserici, mânăstiri și locuri de interes: mânăstirea Sfântul Nicolae, bisericile bizantine Komesis și Metamorphosis.

Mergând spre nordul insulei, turismul și dezvoltarea se văd cu ochiul luber. Turiștii din toate colțurile lumii, chiar și români preferă această parte a insulei pentru că este mai ușor accesbilă. Lucrul care îi face pe vizitatori să se întoarcă an de an este reprezentat de apele termale din Edipsos. Despre acestea se spune că vindecă durerile, dar ajută și în cazul fertilității femeilor. Aceste izvoare termale sunt naturale și oricine dorește se poate duce pentru un moment de relaxare. Unele dintre ele sunt publice și gratuite, fiind deschise oricui. Există, de asmenea și centre spa cu pograme speciale pentru tratarea oamenilor.

„Turiştii vin aici în special pentru apele termale. Dar de aici se pot duce peste tot în partea de nord a insulei Evia, pentru că accesul este foarte uşor. Pot îmbina concediile de relaxare la plajă cu turismul religios sau cu turismul cultural, pentru că se pot vizita foarte multe locuri speciale. Există şi turismul gastronomic, pentru că Evia este cunoscută şi pentru smochinele, deserturile, brânzeturile şi vinurile sale”, declară Thodoris Rumeliotis, patronul Hotelului Lito din Edipsos şi preşedintele unei asociaţii hoteliere din nordul insulei Evia.

Ape Termale Sursa foto Arhiva personala

Ape Termale Sursa foto Arhiva personala

Ghid culinar de vacanță

Fără doar și poate, Grecia este una dintre cele mai faimoase gastronomii din lume. Întreaga lor cultură și trai sunt indispensabile legate de mare: ea îi hrănește, le dă ocupație, le deshcide noi orizonturi. Peștele și fructele de mare sunt una dintre aripile definitorii pentru bucătăria grecească. Cealaltă aripă este reprezentată de îngreientele proaspete, obținute local. Grecii iau mesele foarte în serios. Acestea sunt mai mult decât o simplă pauză de a domoli foamea.Cel mai important este aspectul social: plăcerea de a împărți masa cu cei apropiați. Farfuriile cu vârf sunt oferite din mână în mână pentru ca fiecare să se poată servi.

Totuși, câti români vin pe această insulă?

Răspunsul a fost dat de mai muți patroni de hoteluri. Românii preferă Grecia, acest lucru este deja cunoscut, însă o bună parte din ei au început să descopere și alte zone ale țării, nu doar cele extrem de cunoscute. Conform datelor primite, din turismul total din 2019 care a fost pe insulă, aproximativ 15% a fost reprezentat de români. Pandemia ș războiul din Ucraina au avut efecte și în această zonă, întrucât au înregistrate majorări cu 5-10% a prețurilor. Chiar și în aceste condiții, în sezonul anului 2022 se așteaptă ca 30% din turism să fie reprezentat de români.

Patronul hotelului Altamar din Pafki, Aslanis Harris susține că românilor le place Evia deoarece este un loc liniștit, perfect pentru familii și nu numai, cu foarte multe activități. ”Ne place România, pentru că românii sunt foarte asemănători cu grecii.”, a adăugat acesta.

Insula are extrem de multe de oferit. Oficialii au început promovarea acesteia încă din anul 2014 pentru turiștii internaționali. Turismul a fost aici dintotdeauna, însă în mare parte doar turism intern.