Infofinanciar > Lumea la zi > Hackeri cu buzunarul gros! S-au furat sume record în 2023
Lumea la zi

Hackeri cu buzunarul gros! S-au furat sume record în 2023

hackeri (Sursă foto: stirileprotv.ro)
sursă foto: arhiva companiei

În anul 2023, actorii ransomware, hackerii, au ajuns să-și intensifice activitatea. Au fost vizate instituții importante, dar și infrastructură critică. Pe listă se regăsesc chiar spitale, școli și agenții guvernamentale.

Numeroase instituții din România au fost printre victime. De asemenea, în anul 2023 au avut loc atacuri semnificative de genul ransomware asupra lanțurilor de aprovizionare. Iar acest fenomen a afectat companii importante la nivel global, de la BBC la British Airways.

Ca rezultat al acestor acțiuni, grupurile de ransomware au atins un record. Au depășit pragul de un miliard de dolari în plăți de criptomonedă extorcate de la victime. „Peisajul ransomware nu este doar prolific, ci și în continuă expansiune, ceea ce face dificilă monitorizarea fiecărui incident sau de a urmări toate plățile de răscumpărare efectuate în criptomonede.

Este important să recunoaștem că cifrele sunt estimări conservatoare, susceptibile de a crește pe măsură ce noi adrese de ransomware sunt descoperite pe parcursul timp. De exemplu, raportarea noastră inițială pentru anul 2022 în raportul privind infracțiunile de anul trecut a indicat 457 de milioane de dolari în răscumpărări, dar această cifră a fost revizuită ulterior în creștere cu 24,1%”, se arată într-un raport recent, scrie psnews.ro.