Info

Guvernul schimbă regulile pentru 2 milioane de români! Vor fi obligați să-și aleagă un alt medic de familie

medic de familie sursa rohealthreview.ro
sursa rohealthreview.ro

Guvernul dorește să modifice prin ordonanță Legea 95/2006 privind reforma în sistemul sănătății, modificările vizând serviciile medicale oferite persoanele care nu fac dovadă că sunt asigurate

De asemenea, vor să implementeze un mod prin care  categoriile defavorizate au acces mai facil la medicamente contraceptive și vaccinuri. „Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales”, se arată în proiectul de ordonanță publică de către Ministerul Sănătății.

Sunt vizați două milioane de români

Potrivit estimărilor MS, în această situație se află circa 2.000.000 de persoane. Măsura ar avea ca rezultat un acces mai larg și mai facil al neasiguraților la servicii de sănătate, iar spitalele vor rămâne cu mai mulți bani pentru gestionarea activităților curente.

O altă modificare substanțială vizează gratuitatea la medicamente contraceptive și imunologice (printre acestea din urmă, fiind și vaccinurile) pentru unele categorii vulnerabil. „Intervenția privind prevenirea sarcinilor nedorite prin creșterea accesului la servicii de planificare familială din cadrul Programului național de sănătate a femeii și copilului va fi reorganizată în acord cu noul cadru legislativ astfel încât să se asigure accesul populației din grupurile vulnerabile la contracepție pentru reducerea numărului de sarcini nedorite, a abandonului copii și a mortalității materne”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

De altfel, se vorbește în Guvern și despre obiectivele Planul Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională și se stabilește regulile după care autoritățile vor interveni în situațiile de risc epidemiologic ridicat.

Planului elaborat de către subordonații lui Rafila sunt menționate stabilirea instituţiilor de decizie, coordonare şi control la producerea epidemiilor şi asumarea rolurilor şi responsabilităţilor de către acestea pe sectoarele de acţiune ce le revin, precum și cel ca românii să devină „o națiune informată, pregătită și rezilientă în cazul producerii epidemiilor.” 

Conceptul central în jurul căruia gravitează strategia Ministerului Sănătății este cel de eveniment care reprezintă „o situație care necesită implementarea unor politici naționale, intervenții și mesaje pentru populație sau mobilizarea de resurse de la nivel național, regional sau inter-județean pentru zonele afectate. Numărul absolut de persoane afectate poate varia în funcție de combinațiile dintre rata de transmitere și severitatea bolii”, potrivit Fanatik.