Infofinanciar > Info > Guvernul României adoptă măsuri de ordin cultural! Conservarea patrimoniului și susținerea tezaurelor vii
Info

Guvernul României adoptă măsuri de ordin cultural! Conservarea patrimoniului și susținerea tezaurelor vii

Guvernul României adoptă măsuri ample
Sursa foto: news.ro

Astăzi, Guvernul a adoptat mai multe decizii importante la propunerea Ministerului Culturii, cu privire la alocarea fondurilor pentru demararea unui program naţional ce vizează înfiinţarea de case memoriale, reabilitarea unor gări istorice și a muzeelor în aer liber.

Precum și acordarea de indemnizații pentru susținerea tezaurilor umane vii. Anunțul a fost făcut de Raluca Turcan pe platforma socială Facebook.

Ea menționează că în urma adoptării Ordonanței nr. 19/2024 privind modificarea și completarea Legii privind protejarea monumentelor istorice. Institutul Național al Patrimoniului a lansat Apelul de finanțare pentru Timbrul Monumentelor Istorice pentru anul 2024. Acest apel este structurat în subprogramele acțiunilor tematice ,,Case memoriale”, „Gări”, „Muzee în aer liber”, precum și în subprogramele de Restaurare și Edificii de cult.

Guvernul a aprobat acordarea unei indemnizații de merit pentru recunoașterea contribuției aduse de Tezaurele Umane Vi în domeniul culturii imateriale. Această indemnizație va fi acordată tuturor persoanelor care dețin titlul de Tezaur Uman Viu. Și care au o experiență continuă în promovarea patrimoniului cultural imaterial, precum și realizări excepționale în conservarea, transmiterea și punerea în valoare a acestui patrimoniu.

Vor beneficia de indemnizație persoanele care au realizări remarcabile în crearea, interpretarea sau conservarea elementelor patrimoniului cultural imaterial. Sau care au primit distincții naționale în acest domeniu, conform mediafax.ro.