Infofinanciar > Info > Guvernul a promis 1.500 de lei în plus pentru sute de mii de români! Totuși, greva generală continuă
Info

Guvernul a promis 1.500 de lei în plus pentru sute de mii de români! Totuși, greva generală continuă

Protest profesori
Credit imagine: Realitatea

Este a patra zi consecutivă de grevă în învățământ. Mai multe federații sindicale din învățământul preuniversitar, dar și unele din învățământul universitar, în semn de solidaritate, protestează. Printre revendicările lor se numără creșterile salariale, plata orelor suplimentare, dar și un procent mai mare din PIB alocat acestui sector.

Dan Cărbunaru, secretar de stat și purtător de cuvânt al Guvernului, a venit cu o propunere prin care profesorilor li se vor acorda carduri. Acestea vor fi încărcate cu stimulente financiare, însumând 2.500 de lei.

La ora transmiterii acestei știri, peste 10 mii de profesori se află la geamul premierului, în fața Guvernului, după ce au decis să nu renunțe la greva generală. Oamenii spun că oferta guvernului nu poate fi acceptată și că vor continua protestul până când lipsurile din sistem vor fi rezolvate. Este a patra zi de grevă în sistemul de învățământ.

Ajutoare de la stat pentru profesori?

„Am văzut în spaţiul public diverse interpretări privind modul în care Guvernul şi-a prezentat această ofertă (..) Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusive creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia, să poată să devină realitate”, a declarat purtătorul de cuvânt.

El a explicat și mai departe mecanismul prin care acest ajutor ar funcționa.

„Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru”, a mai afirmat Cărbunaru.

Astăzi, profesorii s-au adunat în Piața Victoriei. Marșul lor este o cale de a-și reitera nemulțumirile cumulate față de Guvern și faptul că-și desfășoară activitatea în condiții și cu o remunerație pe care le consideră improprii. Agerpres a raportat această inițiativă venită din partea sindicaliștilor.

Un refuz vehement

Liderii de sindicat se opun acestor propuneri, afirmând că revendicarea salarială este doar o mică parte din programul grevei. Ea este în primul rând „o grevă pentru respect”:

„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.