Infofinanciar > Info > Grevă generală la Poșta Română. Angajații amenință că vor opri activitatea pe 1 aprilie
Info

Grevă generală la Poșta Română. Angajații amenință că vor opri activitatea pe 1 aprilie

Majorare de 250 de lei pentru angajații Poștei Române sursă foto: realitatea.net)
sursă foto: realitatea.net

Anul trecut s-a aflat sub presiunea unui val de proteste. Mulți angajați au desfășurat diferite acțiuni de protest, în scopul de a-și face vocile auzite la nivelul oficialilor. Acest tip de manifestări sunt în continuare puse în scenă de angajați din diferite domenii. Care au nemulțumiri legate de anumite decizii ale statului. Astfel, o posibilă grevă generală a fost anunțată de angajații Poștei Române.

Potrivit informațiilor, angajații din cadrul Poștei Române au anunțat că este posibil să intre în grevă generală.  Acest lucru ar urma să aibă loc pe data de 1 aprilie 2024.

Grevă generală la Poșta Română

Angajații Poștei Române sunt gata să înceapă protestele. Potrivit anunțului făcut de Mircea Burlacu, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, greva va începe pe data de 1 aprilie. Acest lucru va duce la oprirea totală a activității. Problema din spatele acestor măsuri sunt discuțiile și negocierile îndelungate cu privire la contractul colectiv de muncă.

„Suntem în a 37-a zi de când am început discuţiile pe contract. Practic, n-am făcut niciun pas în faţă, pentru că, deşi împreună cu echipa companiei, cu aceeaşi echipă a companiei, în urmă cu câteva luni de zile, am luat articol cu articol, am convenit asupra unei forme, am făcut un contract colectiv de muncă ce a fost în vigoare până la 31 ianuarie. Suntem astăzi în situaţia de a lua din nou în dezbatere şi de a aduce din nou argumente pentru fiecare articol din contract ” a spus Mircea Burlacu, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Proteste la Ministerul Dezvoltării

Potrivit informațiilor, la finalul acestei luni, protestatarii vor avea parte de toate autorizațiile necesare. Acțiunile de protest vor fi realizate la nivelul sediului Ministerului Dezvoltării. Președintele BNS spune că manifestările vor continua, până se va ajunge la o soluție pe masa negocierilor cu privire la contractul colectiv de muncă.

„Vizăm în principal sediul Ministerului Digitalizării. Ne adresăm celui care astăzi poartă destinele politice în momentul de faţă, întrucât acţionar majoritar e statul, acţiunile sunt deţinute de Ministerul Digitalizării” a spus Dumitru Costin, preşedintele BNS.

Conflict de muncă

Aceste proteste vor fi desfășurate conform prevederilor legale. Astfel, dacă în urma declanșării conflictului de muncă nu se va ajunge la un numitor comun, va fi instaurată greva generală.

„Dacă, însă, data de 1 martie, ora 00:00, ne găseşte cu problemele nerezolvate şi fără contract colectiv de muncă, în secunda următoare se declanşează toate procedurile prevăzute de lege. Notificare privitoare la declanşarea conflictului de muncă imediat, campanie de strângere de semnături, participarea în procesele de mediere pe care trebuie să le facă conform legii ITM” a spus Dumitru Costin.

Ministerul Muncii, principalul beneficiar

Potrivit președintelui BNS, o notificare cu privire la demersurile actuale a fost trimisă și ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu. Deoarece ministerul este principalul beneficiar al serviciilor Poștei Române. Asigurând de asemenea, o parte consistentă din veniturile companiei.

Situația conflictului de muncă a pornit de la problemele întâmpinate la nivelul negocierilor. Angajații au anunțat că echipa managerială este cea care îi împinge spre demararea unor astfel de măsuri. Președintele BNS a explicat că o notificare cu privire la situație a fost trimisă și ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Poșta Română este o companie deținută de stat, Ministerul Cercetării având pachetul majoritar de acțiune, de 93,52%. Restul de 6,48% este deținut de Fondul Proprietatea, conform Economedia .