Infofinanciar > Info > O nouă grevă în București! Sindicaliștii STB amenință conducerea
Info

O nouă grevă în București! Sindicaliștii STB amenință conducerea

stb sursa foto Observator
sursa foto: Observator

În Capitală, circulația transportului public de la suprafață ar putea să se blocheze din nou. Acest lucru s-a mai întâmplat și anul trecut, pe o perioadă de cinci zile. Angajații care lucrează pentru Societatea de Transport București sunt din ce în ce mai aproape de a declanșa o grevă. Principalul motiv este acela că negocierile legate de contractul colectiv de muncă nu s-au finalizat cu succes.

În București s-ar putea declanșa, din nou, o grevă a angajaților care muncesc pentru societatea de transport public. Acest lucru este cu atât mai rău, cu cât se apropie începerea noului an școlar. Membrii sindicatului de transport din București au declarat că vor da startul unei greve începând cu data de 1 septembrie.

Discuțiile eșuează

Timp de aproximativ o lună și jumătate s-au purtat discuții cu persoanele aflate la conducerea Societății de Transport București (STB). Data de 31 august este data la care expiră contractul colectiv de muncă al angajaților de aici.

Atât șoferii, cât și vatmanii, cei care conduc tramvaiele, și-au exprimat dorința de a li se mări salariile, dar și de a obține condiții mai bune de muncă. Ceea ce li s-a oferit, în schimb, din partea conducerii, au fost sporuri. Astăzi, 31 august, s-au purtat ultimele runde de negocieri, însă, fără să se fi ajuns la o concluzie. Și mâine, 1 septembrie 2023, va mai exista o întâlnire între sindicaliști și directorul general, Adrian Criț.

A doua grevă în București

Aceasta nu ar fi prima grevă pe care o organizează angajații Societății de Transport din București. Și anul trecut a existat una, iar aceasta a durat 5 zile. Protestul a avut un impact semnificativ, deoarece întreaga Capitală a fost paralizată. Cetățenii au fost nevoiți să apeleze la alte metode de transport, precum metroul, mașina personală sau la taxiuri.

Nu numai atât, acest conflict de muncă a mai condus și la declanșarea unui scandal de proporții la nivelul administrației locale. Traficul a fost avariat serios. La momentul respectiv, Vasile Petrariu, liderul de sindicat al angajaților STB, a fost învinuit de organizarea unei greve ilegale.

Atunci, la greva de anul trecut, mai mulți șoferi care nu și-au desfășurat activitatea pe o perioadă de trei zile au fost fie demiși, fie penalizați, informează adevarul.ro 

Propuneri nesoluționate

Negocierile pentru acest contract nou de muncă au avut startul încă din luna iulie. Totuși, de atunci și până acum, între sindicaliști și conducerea STB nu s-a putu ajunge la o concluzie. La întâlnirea din data de 28 august, sindicaliștii au făcut evident faptul că în cele 16 întâlniri nu s-a putut lua o decizie.

„Un punct asupra căruia s-a insistat a fost propunerea directorului general al STB SA, Adrian Criț, de a se introduce sporurile în salariile de bază, propunere respinsă cu fermitate de Adunarea Generală”, este mesajul transmis de reprezentanții Sindicatului Transporturilor din București, informează b365.ro.