Infofinanciar > Lumea la zi > Grevă de amploare la Ford. 3.000 de angajați amenință cu proteste
Lumea la zi

Grevă de amploare la Ford. 3.000 de angajați amenință cu proteste

compania ford
Sursa foto: Arhiva companiei

Compania Ford a avertizat miercuri că peste 3.000 de angajați din Marea Britanie ar putea declanșa o grevă. Măsura de protest survine după ce membrii sindicatului au respins o ofertă salarială a gigantului auto american.

Unite, unul dintre cele mai mari sindicate din Marea Britanie, a declarat că ofertele înaintate de Ford pentru salariați și manageri au fost respinse. Aceastea au fost refuzate în proporție de peste 90% în rândul ambelor categorii de lucrători. Cu toate acestea producătorul auto a refuzat până acum să se așeze la masa negocierilor.

Sindicatul a avertizat Ford că, în cazul în care nu participă la negocieri, riscă declanșarea unei greve. Unite a solicitat ca negocierile să se desfășoare prin Acas, serviciul independent de conciliere din Marea Britanie. În cazul în conducerea companiei nu va fi de acord, sindicatul va începe discuțiile cu membrii săi cu privire la o potențială acțiune de protest.

Măsurile propuse nu sunt de ajuns

Greva ar urma să aibă loc la sediile Ford din întreaga țară, de la Liverpool la Essex.

Unite a fost nemulțumită de oferta salarială făcută de Ford pentru mulți dintre salariați. Sindicatul o consideră „o plată unică neconsolidată de 5% din salariul lor pentru 2024. Ceea ce înseamnă că salariile lor efective nu vor crește în acest an”.

Membrilor din posturile de conducere li s-ar fi oferit o „plată bonus legată de performanță. Aceasta nu oferă nicio garanție de creștere a costului vieții”.

Lucrătorii din sectoarele public și privat din Marea Britanie au ieșit în stradă în ultimii ani. Motivul este creșterea costurilor de trai, alimentată de inflația țării. Fenomenul a afectat salariile reale, dar și facturile gospodăriilor.

Ford a declarat că se află în negocieri salariale cu reprezentanții angajaților încă de la sfârșitul anului trecut. Discuțiile au fost reluate în condițiile în care acordul anterior de doi ani se încheie.

„Membrii de sindicat au votat pe plan intern, în cadrul unui vot al membrilor, pentru a respinge oferta companiei. Ford rămâne dispus să continue dialogul prin cadrele noastre de negociere stabilite cu privire la oferta corectă și echilibrată făcută”, a declarat compania.

Profit peste așteptări pentru Ford

Unite a susținut că Ford a propus modificări în ceea ce privește prezența la locul de muncă. În ciuda faptului că a recunoscut că prezența personalului nu reprezintă o problemă.

„Ford acționează din lăcomie corporatistă cu ofertele sale de plăți unice și bonusuri variabile. Este extrem de profitabilă și își poate permite pe deplin să propună oferte salariale adecvate. Unite nu tolerează atacurile asupra locurilor de muncă, salariilor sau condițiilor de muncă ale membrilor noștri. Salariații și managerii Ford au tot sprijinul sindicatului lor.”, a declarat secretarul general al Unite, Sharon Graham, într-un comunicat.

Săptămâna trecută, Ford a raportat profituri peste așteptări în trimestrul al patrulea. Compania a afișat un profit ajustat înainte de dobânzi și impozitare de 10,42 miliarde de dolari. Veniturile au fost de 176,2 miliarde de dolari.

„Forța de muncă a Ford a respins pe bună dreptate aceste oferte salariale inacceptabile. Dacă Ford continuă să refuze să participe la discuții, Unite nu va avea altă opțiune decât să înceapă procedurile pentru organizarea unui scrutin oficial pentru o acțiune industrială. Îi îndemn pe cei de la Ford să își reconsidere poziția.”, a declarat Alison Spencer-Scragg, responsabil național al sindicatului Unite, citat de CNBC.