Infofinanciar > Esential > Grecii, în topul clasamentului. Rezultatele companiei care domină industria construcțiilor din Europa de Est
Esential

Grecii, în topul clasamentului. Rezultatele companiei care domină industria construcțiilor din Europa de Est

Intrakat Group (Sursă foto: Arhivă)
Sursa foto: Arhiva companiei

Intrakat Group este în prezent lider pe piața construcțiilor din Europa de Est, având un portofoliu impresionant cu care se poate mândri. Intrakat Group își propune să aducă un plus valoare acționarilor săi, dar și comunităților în care activează. Prin valorificarea cunoștințelor, talentului și experienței oamenilor, Intrakat Group execută proiecte de construcții la cel mai înalt nivel, în întreaga Europă de Est.

În perioada 14-15 iunie 2024 am avut plăcerea de a participa, la invitația celor de la Intrakat Group și AKTOR România, la o conferință desfășurată la sediul central din Atena, care a avut ca scop principal prezentarea planurilor și proiectelor de dezvoltare ale companiei. Am avut ocazia de a vedea unul dintre cele mai importante și impresionante proiecte ale grupului,  și am aflat informații în premieră direct de la directorul general al Intrakat Group, Alexandros Exarchou, dar și de la echipa sa de management. Grupul are o activitate complexă în diverse sectoare. De la dezvoltarea infrastructurii, până la fabricarea structurilor din oțel, telecomunicații, energie regenerabilă, dezvoltare imobiliară. Compania este angajată în livrarea proiectelor pentru sectorul public și privat.

Conferință de presă, Sursa foto: Arhivă

În cadrul conferinței au fost prezentate proiectele în desfășurare ale companiei, fiind pus accentul pe unele dintre cele mai impresionante construcții ce se află în prezent în derulare.

Directorul Tehnic pentru Concesiuni și PPP, Ioannis Sagkriotis, este una dintre persoanele de bază ale companiei, el fiind cel care conduce unul dintre cele mai complexe departamente ale Intrakat Group.

„Intrakat Group este un grup de construcții cu o semnificație deosebită atât pentru Grecia, dar și pentru întreaga Europă de Est. Desigur, grupul se află într-o continuă dezvoltare. Suntem devotați dezvoltării durabile și ne dorim să livrăm proiecte care respectă cele mai înalte standarde când vine vorba de calitate” a declarat directorul tehnic, Ioannis Sagkriotis în deschiderea conferinței.

Directorul Tehnic pentru Concesiuni și PPP, Ioannis Sagkriotis, Sursa foto: Arhivă

Povestea Intrakat Group și achiziția AKTOR

Povestea Intrakat Group este impresionantă. Înființată în anul 1987, compania a cunoscut o dezvoltare rapidă și eficientă. În anul 2001, compania a fost listată la Bursa de Valori din Atena. Anul 2009 reprezintă un an de mare importanță pentru companie, obținând certificatul de clasa a 7-a (cea mai înaltă) din registrul întreprinderilor contractante din statul elen. Acest lucru s-a datorat inginerilor și angajaților companiei, care au facilitat creșterea Intrakat Group într-un timp relativ scurt. În anul 2020, grupul a a avut parte de o serie de proiecte de mare anvergură. Printre care livrarea a 14 aeroporturi regionale în toată Grecia.

Anul trecut, în noiembrie 2023, Intrakat Group a încheiat una dintre cele mai mari achiziții ale sale, cumpărând compania de construcții AKTOR. AKTOR reprezintă unul dintre cele mai emblematice organizații de construcții ale Greciei. Cu o experiență amplă în domeniu, activități versatile și o prezență internațională în proiecte tehnice de mare amploare.

„După cum puteți observa, acesta este un pas uriaș pentru noi. Avem multe proiecte care se desfășoară în diverse direcții. Personal, sunt extrem de mândru să iau parte la aceste proiecte” a mai adăugat Ioannis Sagkriotis.

În urma achiziției AKTOR, Intrakat s-a bucurat de o accelerare rapidă și dinamică în ceea ce privește dezvoltarea. Personalul grupului se ridică la aproximativ 6.000 de angajați, iar în prezent sunt în desfășurare 370 de proiecte. Mai mult decât atât, cifra de afaceri se ridică la 1 miliard de euro.

În ceea ce privește România, AKTOR s-a angajat să contribuie la dezvoltarea industriei românești îl ultimii 20 de ani. Pe lângă construirea de autostrăzi, drumuri, căi ferate sau poduri, AKTOR își dorește să stabilească rute viabile către prosperitate și conectivitate. Mai mult decât atât, proiectele implementate de AKTOR au ca scop principal crearea oportunităților de muncă, îmbunătățirea calității vieții, dar și simplificarea circulației mărfurilor și persoanelor.

Proiectele principale ale Intrakat

Actualmente, în Grecia se construiesc principalele proiecte de infrastructură publică. În curs de realizare se regăsesc două proiecte de mare importanță. Și anume construcția liniei principale de metroul din Salonic și extinderea liniei de metrou din Kalamaria. Ambele proiecte valorează peste 1,7 miliarde de euro. Oficialii estimează că în următoarele cinci luni vor putea livra cele două proiecte din Salonic, care au o semnificație substanțială pentru Intrakat.

Metrou Salonic, Sursa foto: Arhivă

Încă un proiect complex și dificil al grupului îl constituie noul tunel de cale ferată din Atena. Bugetul acestui proiect se ridică la suma de 151 milioane de euro. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele principale din Grecia pe care grupul Intrakat le are sub aripa sa.

Intrakat se ocupă și de construirea proiectelor energetice pentru diverși clienți. Grupul construiește rețeaua pentru filiala Companiei de Energie Publică (PPC). Costul unei astfel de lucrării ample ajunge până la 237 milioane de euro.

Proiectele Ellenikon

Unul dintre cele mai fastuoase și impresionante proiecte ale Intrakat îl reprezintă „Riviera Tower”. Un bloc de peste 50 de etaje, pe care am avut ocazia să-l vizităm direct pe șantier și să aflăm noutăți în exclusivitate despre stadiul în care se află proiectul. Prețul unui apartament în clădirea rezidențială pornește de la 50.000 euro metru pătrat. O achiziție scumpă, întruna din cele mai luxoase zone ale Atenei. Cu o priveliște către Golful Saronic, parte a Mării Egee, viitorii locuitori ai complexului rezidențial se vor bucura de o oază de liniște și de relaxare.

Riviera Tower, în prezent, Sursa foto: Arhivă

„Riviera Tower este cel mai mare proiect privind clădirile rezidențiale din Atena, dar și din întreaga Europă. Aceasta va fi cea mai înaltă clădire din Europa până la acest moment. Toate apartamentele au fost vândute, nu a mai rămas niciunul” a povestit Directorul de Comunicare Corporativă, George Tsaprounis.

În regiunea unde Intrakat construiește proiectele Ellenikon obișnuia să fie fostul aeroport al Atenei. Acum, pe acea arie extinsă se vor dezvolta cele trei proiecte speciale ale grupului, oferind o nouă imagine zonei. Pe lângă Riviera Tower, cele două proiecte sunt Metropolitan Park și Sports Park.

Riviera Tower, Sursa foto: Arhivă

Pe lângă proiectele Ellenikon, Intrakat a încheiat un acord cu Ecomart Storage Solutions FZE, un proiect nou și complex. Grupul plănuiește să construiască un nou terminal de depozitare al petrolului în Emiratele Arabe Unite. Acesta va avea o capacitate de 1,5 milioane de tone de petrol. Acesta va cuprinde 34 de rezervoare noi.

Intrakat și AKTOR sunt prezente și în domeniul ce vizează operațiunile de gestionare a deșeurilor și a apelor uzate. AKTOR gestionează instalația de stația de tratare biologică din Atena, localizată pe insula Psyttalia. Intrakat deține o vastă experiență în gestionarea deșeurilor, demonstrată prin numeroase proiecte implementate în Grecia.