Infofinanciar > Lumea la zi > Grecia vrea să plătească anticipat 8 miliarde de euro. Atena s-a redresat economic
Lumea la zi

Grecia vrea să plătească anticipat 8 miliarde de euro. Atena s-a redresat economic

Grecia este mărginită la est de Marea Egee, la sud de Marea Mediterană și la vest de Marea Ionică. Sursa foto: Dreamstime
sursa foto: arhiva companiei

Grecia plănuiește să ramburseze anticipat opt miliarde de euro din împrumuturile acordate de statele din zona euro. Această decizie vine pe fondul redresării economiei după criza datoriilor din trecut. Oficialii eleni au comunicat această intenție către Reuters.

După ani de excludere de pe piețele financiare internaționale, Grecia a obținut din nou un rating investment grade în 2023. Acest lucru a facilitat atragerea investitorilor străini prin emisiuni de obligațiuni.

„Vom achita mai devreme împrumuturi care se ridică la opt miliarde de euro şi au scadenţa în 2026, 2027 şi 2028, o sumă mai mare decât am planificat iniţial”, a declarat un oficial, potrivit Agerpres.

Pe parcursul crizei datoriilor, FMI și zona euro au acordat Greciei împrumuturi în valoare de aproximativ 280 de miliarde de euro. Aceste împrumuturi au fost condiționate de impunerea unor măsuri severe de austeritate de către Atena. Al treilea pachet de asistență financiară a expirat în 2018. De atunci țara s-a bazat exclusiv pe piețele obligațiunilor pentru a-și satisface nevoile de finanțare.