Infofinanciar > Info > Granițe deschise! De ce au nevoie românii pentru a călători prin Schengen
Info

Granițe deschise! De ce au nevoie românii pentru a călători prin Schengen

Romania-Schengen
sursă foto: arhiva companiei

Din data de 31 martie, România și Bulgaria vopr intra parțial în spațiul Schengen. Se marchează în acest fel o schimbare majoră în ceea ce înseamnă structura spațiului european. Iar acum, trebuie luate în calcul alte regulamente în ceea ce reprezintă trecerea granițelor.

Este votrba, în acest sens, de un proces mult mai simplu în momentul în care se va trece granița unui alt stat membru al Spațiului Economic de liberă circulație. Între statele membre, atunci când un cetățean dorea să treacă granița terestră a unui stat non-Schengen, sau invers, era nevoie de prezentarea unui act de identitate la graniță. Ei bine, faptul că trecerea nu va mai fi împiedicată de această măsură, trecerea se va face mai ușor.

România în Schengen

Însă regulile sunt mult mai multe și variate. La același capitol, se menționează, de exemplu, faptul că mai multe contrale vor fi eliminate. Anunțul vine la final de decembrie 2023, atunci când reprezentanți ai ministerelor de Externe de la Sofia și București au participat la o întâlnire unde au negociat mai multe astfel de noi reguli.

De asemenea, pe cale pentru cei care sosesc pe aeroporturile din aceste două state și provin din alte state membre Schengen nu vor mai fi nevoiți să prezinte pașaportul la verificat. Trecerea se va face astfel mult mai repede. Regula se va mai respecta doar în cazul granițelor terestre. Căci cei care trec frontiera prin mijloace de transport terestre vor trebui să prezinte un act de identitate reprezentanților statului gazdă la punctele de trecere. Regulile în ceea ce privește frontierele terestre nu au fost încă schimbate de pe urma dreptului de veto exercitat de Austria.