Infofinanciar > Esential > Ghid practic (45): Rămân românii fără voucherele pentru alimente? În ce luni intră ultimele tranșe
Esential

Ghid practic (45): Rămân românii fără voucherele pentru alimente? În ce luni intră ultimele tranșe

Sursa foto: Antena 3
Sursa foto: antena 3

Tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde în valoarea de 250 de lei sunt reglementate de OUG. nr. 63/2022 și sunt acordate de guvern prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Național „Sprijin pentru România”.

Conform OUG. nr. 63/2022, sprijinul are drept scop compensarea unei părți din cheltuielile cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, respectiv pentru achiziționarea de produse alimentare și/sau pentru asigurarea de mese calde.

Bugetul alocat programului pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2023 este de 6.281.200 mii lei. Legea prevede că Programul Național „Sprijin pentru România” se derulează până la finalul acestui an.

Potrivit datelor MIPE, peste 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie beneficiază de ajutorul în valoare de 250 lei livrat prin intermediul tichetelor electronice o dată la două luni. Având în vedere că în luna august a fost acordată o nouă tranșă, până la finalul programului mai pot fi acordate încă două, în luna octombrie, respectiv decembrie.

Ordonanța stabilește că sprijinul financiar acordat categoriilor de persoane vulnerabile este asimilat prestațiilor sociale și nu se consideră venit. De asemenea, nu se ia în calcul la stabilirea alocației pentru susținerea familiei și nici la stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Cine sunt beneficiarii eligibili și cine nu are dreptul

Potrivit OUG nr. 63/2022, de voucherele sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei pot beneficia:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Persoanele care se încadrează în aceste condiții nu trebuie să depună acte pentru a putea beneficia de tichetele sociale. Dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie de demararea vreunei proceduri în acest sens.

MMS actualizează înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor sunt eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiari se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Nu pot beneficia de această formă de ajutor, persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Ce nu se poate face cu tichetele sociale

Conform datelor Ministerului de Finanțe, emitenții de carduri alocați pe județe sunt:

– Sodexo: Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Hunedoara, Timiș

– UP Romania: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea

– Edenred: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.

Actul normativ prevede că beneficiarii nu pot utiliza tichetele sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde. De asemenea, beneficiari nu pot solicita furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale și nici pentru fracțiuni din acestea și nici nu le pot comercializa.

Ordonanța mai prevede că, deși cardurile pe care sunt încărcate tichetele sociale în format electronic pot fi folosite doar de către beneficiari, în cazuri excepționale când aceștia nu se pot deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Nu ratați episodul următor!

Citește mâine dimineață în noul episod al serialului „Ghid practic” ce se întâmplă cu ajutorul pentru plata facturilor.