Infofinanciar > Lumea la zi > Germania nu este „noua Ungarie”! Olaf Scholz anunță că restricțiile contra Rusiei se vor aplica în curând
Lumea la zi

Germania nu este „noua Ungarie”! Olaf Scholz anunță că restricțiile contra Rusiei se vor aplica în curând

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Sursa foto: arhiva companiei

Cancelarul german Olaf Scholz a respins acuzațiile potrivit cărora Germania este „noua Ungarie”. Acest lucru s-a întâmplat după ce țara sa a blocat ultima rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană a negociat un pachet de sancțiuni care ar interzice țărilor din blocul comunitar să reexporte gaz natural lichefiat rusesc prin terminalele europene. Dar Berlinul s-a opus pachetului, au declarat diplomați europeni pentru POLITICO.

Se discută detaliile

Într-un interviu acordat presei Axel Springer, în marja summitului G7 din Italia, Scholz a declarat că pachetul „nu este blocat” și că țările „discută detaliile”.

„Este vorba despre cum putem să ne asigurăm că economia germană își poate desfășura activitățile. Și, în același timp, să ne asigurăm că bunurile care sunt livrate undeva în America de Sud, într-o țară asiatică sau în Africa, nu ajung în Rusia într-un mod ocolit, unde nu ar trebui să ajungă”, a spus Scholz. „Iar acest lucru trebuie făcut într-un mod cu care companiile să poată face față”, a adăugat el.

„Și cred că acest lucru se va întâmpla în curând. Este o chestiune practică. Nu una fundamentală”, a mai spus Scholz.

Germania nu este Ungaria

Liderul german a ripostat, de asemenea, la comparațiile dintre opoziția maghiară și cea germană. Acestea fac referire la obiceiul Budapestei de a bloca pachetele anterioare de sancțiuni.

„Da, este o replică grozavă. Dar este un nonsens total”, a spus Scholz, referindu-se la eticheta „noua Ungarie”. „Vrem să găsim o soluție”, a spus el.

Germania „își face treaba”, a adăugat el, care este „să se asigure că există o soluție care funcționează pentru economie, pe care o poți gestiona dacă ești o companie, dacă vrei să vinzi lucruri în lume, bunuri și servicii, și care, în același timp, îndeplinește exact scopul care ne preocupă”, informează politico.eu

Noi sancțiuni ale SUA

Președintele Joe Biden a sosit la summitul G7 din Italia cu peste 300 de noi sancțiuni menite să izoleze și mai mult și să slăbească financiar Rusia.

Măsurile sunt „ghidate de angajamentele G7 de a intensifica presiunea asupra Rusiei”, potrivit Departamentului american al Trezoreriei. Și marchează cea mai recentă mișcare de limitare a veniturilor Kremlinului și de împiedicare a capacității Moscovei de a se aproviziona cu materiale pentru războiul său din Ucraina.

Sancțiunile vizează instituțiile financiare străine care sprijină războiul Rusiei. De asemenea restricționează accesul Rusiei la anumite software și servicii de tehnologie a informației din SUA. Dar vizează și peste 300 de persoane și entități „ale căror produse și servicii permit Rusiei să își susțină efortul de război și să se sustragă sancțiunilor”, a precizat departamentul, conform cnn.com