Infofinanciar > Info > Gata cu risipa alimentară în România! Iohannis a promulgat legea
Info

Gata cu risipa alimentară în România! Iohannis a promulgat legea

risipa de alimente, sursă foto dreamstime
sursa foto arhiva companiei

Klaus Iohannis a promulgat un act normativ care prevede reglementarea, modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare.

Sunt vizați prin această lege nou introdusă operatorii economici din sectorul agro-alimentar care nu respectă organizarea şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc..

ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a transmis deputata USR.

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără: reducerea preţului la alimente înainte de data expirării; donarea alimentelor; transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor.

În actul normativ sunt prevăzute și sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor legii, respectiv:  de la 1.000 la 3.000 lei, pentru microîntreprinderi; de la 3.000 la 6.000 lei, pentru întreprinderi mici și mijlocii; de la 6.000 la 10.000 lei, pentru întreprinderi mari, conform Adevărul.