Esential

GALERIE FOTO Elisabeta a II-a și sportul. Fostul monarh a început să călărească la vârsta de 4 ani

Regina Elisabeta a Ii-A SURSA FOTO THEHORSEANDHOUND.COM
Regina Elisabeta a II-a sursa foto thehorseandhound.com

Reginei Elisabeta a II-a îi plăcea foarte mult  sportul – în special cursele de cai. Ea a participat la  numeroase curse de cai de-a lungul domniei , iar afecțiunea ei pentru animale și pentru sport a fost binecunoscută pe tot parcursul vieții  sale. Dar ea era, de asemenea, un mare fan al cricketului, fotbalului, Wimbledon și Royal Ascot. În ultimii ani, dragostea ei pentru ecvestrism a continuat, iar una dintre ultimele sale apariții publice a fost o vizită la Royal Windsor Horse Show.

Pasiunea pentru sport a reginei a fost cultivată încă din copilărie, Elisabeta a II-a  a primit primul ei cal, un ponei Shetland pe nume Peggy, la vârsta de patru ani și a început să  călărească la vârsta de șase ani. În adolescență, era o călăreață desăvârșită.

În această fotografie apare călărind pentru prima dată în calitate de monarh la Trooping the Colour în 1952.

Sursă foto: BBC.com

Dragostea reginei Elisabeta a II-a  pentru cai s-a manifestat de-a lungul întregii sale vieți și a participat cu regularitate la întâlniri de curse. Aici participă la Derby-ul din 1950 de la Epsom împreună cu sora mai mică, Prințesa Margareta.

Sursă foto: BBC.com

În 1957, regina i-a înmânat titlul de simplu de la Wimbledon lui Althea Gibson, prima afro-americană care a câștigat titlul la SW19.

Sursă foto: BBC.com

Doi ani mai târziu, regina a fost prezentă pe Wembley pentru finala Cupei FA, când Nottingham Forest a învins Luton cu 2-1, și a prezentat trofeul căpitanului Jack Burkitt.

Sursă foto: BBC.com

Cel mai frumos moment al reginei pe Wembley a avut loc în 1966, când i-a înmânat lui Bobby Moore trofeul Jules Rimet după victoria Angliei cu 4-2 în finala Cupei Mondiale împotriva Germaniei de Vest.

Sursă foto: BBC.com

1977 a fost un an special pentru regină. Ea și-a sărbătorit jubileul de argint și a fost prezentă la Wimbledon în ziua finalei la simplu feminin, când Virginia Wade a câștigat titlul.

Sursă foto: BBC.com

Regina a asistat la finala Euro 96 de pe Wembley dintre Germania și Cehia. Germania, condusă de Jurgen Klinsmann, a devenit campioană.

Sursă foto: BBC.com

Regina primește bastonul jubiliar la ceremonia de deschidere a Jocurilor Commonwealth 2002 de la Manchester, de către David Beckham și Kirsty Howard, care se ocupă de strângerea de fonduri.

Sursă foto: BBC.com

Anglia a avut succes la Cupa Mondială de Rugby din 2003, iar echipa victorioasă, condusă de căpitanul Martin Johnson și de antrenorul Clive Woodward, a avut parte de o primire regală la sosirea în țară.

Sursă foto: BBC.com

În timpul unui turneu în Slovacia în 2008, regina a fost invitată să facă ceremonia de lansare a pucului la un meci de hochei pe gheață între Guildford Flames și Aquacity Poprad.

Sursă foto: BBC.com

Regina a jucat un rol cheie la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2012, jucând într-un filmuleț cu James Bond (Daniel Craig), înainte de a apărea în saltul cu parașuta pe stadion. Ea a deschis apoi în mod oficial Jocurile.

Sursă foto: BBC.com

De asemenea, regina a deschis oficial Jocurile Paralimpice din 2012 și s-a întâlnit cu baroneasa Tanni Grey-Thompson, de 11 ori campioană paralimpică.

Sursă foto: BBC.com

Când Estimate, cu jocheul Ryan Moore, a câștigat Gold Cup la Royal Ascot în 2013, a fost pentru prima dată în 207 ani când un monarh în funcție a deținut câștigătorul.

Sursă foto: BBC.com

Estimate a fost unul dintre cei mai de succes cai ai reginei în ultimii ani de viață ai acesteia.

Sursă foto: BBC.com

Regina s-a întâlnit cu Bryan Habana din Africa de Sud și Henry Speight din Australia la o recepție înainte de Cupa Mondială de Rugby 2015.

Sursă foto: BBC.com

Jocheul de top Ryan Moore s-a bucurat de o discuție cu regina după ce calul său Twilight Son a câștigat Diamond Jubilee Stakes la Royal Ascot în 2016.

Sursă foto: BBC.com

La Palatul Buckingham a avut loc o recepție oferită de regină în 2016 pentru medaliații de la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Rio, printre care și campioana la box Nicola Adams.

Sursă foto: BBC.com

În 2017, regina a participat din nou la Royal Ascot și a făcut parte din tradiționala paradă zilnică a trăsurilor.

Sursă foto: BBC.com

Regina a continuat să participe la Royal Ascot și s-a întors pentru a se bucura de acțiunea de pe traseul din Berkshire în luna iunie 2021.

 

Sursă foto: BBC.com

În octombrie 2021, regina a dat startul unei ștafete globale a ștafetei Jocurilor Commonwealthului înaintea evenimentului din Birmingham din această vară. Ea i-a transmis-o medaliatei cu aur paralimpice Kadeena Cox, care a purtat-o în prima etapă a călătoriei sale.

Sursă foto: BBC.com

Sursă foto: BBC.com