Esential

Gafe din lumea auto! Top 10 cele mai nereușite mașini fabricate vreodată

Gafe din lumea auto! Top 10 cele mai nereușite mașini fabricate vreodată
Credit imagine: infofinanciar.ro

Industria auto, precum orice alt domeniu, a cunoscut pe parcursul trecerii timpului mai multe rateuri în materie de autoturisme. Majoritatea producătorilor la nivel mondial au avut măcar odată de-a lungul timpului un model care i-a făcut să pară că fac parte din orice alt sector de activitate. Lista rușinii în materie de autoturisme este una destul de mare, dacă luăm în considerare toți producătorii auto, însă pentru realizarea acestui material am ales zece dintre cele mai nereușite automobile ieșite vreodată de pe porțile unei fabrici.

Fiat Multipla, etalonul urâțeniei în industria auto

Primul autoturism pe care am ales să îl prezint, este unicul și “inegalabilul” Fiat Multipla. Este imposibil să treci pe lângă această masină fără să te miri de modul în care inginerii Fiat au ales să o deseneze. Acest model a fost fabricat între anii 1998 și 2010, o perioadă mult prea lungă de probucție pentru modul în care arată. Probabil Fiat a vrut să chinuie oamenii timp de 12 ani prin simpla prezentă pe piață a acestei mașini. Totuși, în ciuda aspectului pe care îl are, Multipla a fost votată mașina de familie a anului timp de patru ani la rând în cadrul Top Gear Magazine. Un alt premiu pe care Fiat Multipla l-a câștigat, practic neavând concurență, se numește “Premiul pentru cea mai urâtă mașină”. Inclusiv Daily Telegraph l-a plasat pe locul 2 pe lista celor mai urâte 100 de mașini în august 2008. Multipla a fost, de asemenea, numită cea mai urâtă mașină din toate timpurile de către cititorii Car Throttle în ianuarie 2014.

Ford Puma, cel mai nesportiv coupe

Următoarea mașină din topul rușinii este Ford Puma care a fost produs între anii 1997-2002. Modelul a fost conceput pentru a fi un coupe sport, însă rezultatul final nu a fost unul prea reușit. Mașina a reprezentat una dintre cele mai proaste modele făcute vreodată de producătorul american Ford. Datorită pretului mult prea mare pentru ceea ce putea să ofere, mașina nu a avut viață mult prea lungă, în 2002 producția fiind oprită. Totuși, se pare că Ford s-a simțit vinovat pentru eșecul avut cu modelul apărut la finalul anilor ‘90 și a lansat modelul de Puma din nou în anul 2019. De această dată, Puma fiind gândită ca fiind un crossover subcompact, care spre deosebire de modelul sport cu același nume s-a bucurat de un succes incerdibil în rândul oamenilor. Modelul din prezent se produce la fabrica Ford de la Craiova și a devenit rapid cea mai bine vândută mașină din portofoliul producătorului american.

BMW Seria7 E65, limuzina problematică

Printre modelele care au fost selectate în topul celor mai nereușite mașini se numără inclusiv un model din portofolioul producătorului german BMW. “Vinovatul” pentru care BMW a fost inclus în acest top este o mașină la care inițial, când a apărut pe piață, nu se aștepta nimeni să fie atât de problematică. Este vorba de gama de lux a bavarezilor, și anume BMW Seria 7 E65. În ciuda faptului că în perioada respectivă această mașină reprezenta luxul și eleganța, încercarea celor de la BMW să grăbească implementarea tehnologiei a făcut ca acest seria 7 să fie un eșec. Imediat după lansarea pe piață au început să apară și plângeri din partea clienților cu privire la funcționalitatea opțiunilor pe care le avea mașina. Teoretic, mașina avea toate dotările posibile la acea vreme, poate chiar și mai mult de atât, însă practic, majoritatea nu funcționau. Acum să fiu sincer, pe plan personal nici design-ul exterior nu a fost cel mai reușit, însă aceasta este doar o părere. Dar consier că seria 7 E65, produs în perioada 2001-2008 nu s-a ridicat la nivelul predecesorului său E38 care a făcut seria 7 să fie unul dintre cele mai bune și apreciate limuzine.

Peel Trident, ceva cu trei roți

Următoarea mașină este una dintre cele mai ciudate și inutile automobile făcute vreodată. Este vorba despre modelul Trident de la producătorul Peel. După cum sugerează și numele modelului, această mașină avea doar trei roți și arăta ca și cum ar fi fost folosită pentru a merge la muncă de unul dintre membrii familiei Jetson. Această “chestie”, deoarece denumirea de masină are o însemnătate mult prea mare pentru Peel Trident, nu a rezistat foarte mult pe piață, producția fiind oprită după doar un an. Mai exact, automobilul a fost produs în tre anii 1965- 1966. pe lângă design-ul de-a dreptul dubios, aceasta avea și o motorizare pe măsură. Trident venea echipat cu un motor, care în zilele noastre se folosește pentru scutere, adică 49 de centimetri cubi. Acest “bolid” dezvolta o putere totală de 4,2 cai, echivalentul unui motocultor. Interesant era faptul că în ciuda echipării jalnice în materie de motorizare, avea o cutie de viteze manuală în trei trepte. Jucăria de la Peel Engineering Company cântărea doar 150 de kilograme. Din fericire, modelul nu s-a bucurat de popularitate. Faceți un exercițiu de imaginație și puneți-vă întrebarea “Cum ar fi arătat străzile în cazul în care vânzările pentru Peel Trident ar fi explodat?”.

Isuzu Vehicross, model din viitor cu probleme din trecut

O altă ciudățenie în materie de automobile a venit din partea producătorului japonez Isuzu. Vehicross a fost una dintre cele mai proaste decizii pe care le-a făcut compania. Acest model a fost practic începutul decăderii brandului Isuzu. Designul mult prea futurist și modul de promovare pe care mașina l-a avut pentru anii 1997-2001 a fost ceva ce a depăsit mentalitatea oamenilor de la acea vreme. Practic Vehicross er prezentat ca fiind un model din viitor, însă producătorul a omis să fixeze problemele din trecut. O altă strategie greșită pe care Isuzu a abordat-o în cazul acestei mașini a fost limitarea intenționată a vânzărilor. Producătorul a limitat vânzarile la doar 5.958 de exemplare cu scopul de a produce un vehicul exclusivist, însă încercare a fost zadarnică.

Pontiac Aztek, cea mai urâtă mașină din SUA

Următorul specimen din industria auto vine de pe meleaguri îndepărtate, și anume Statele Unite ale Americii. Celebrul Pontiac Aztek a fost conceput ca fiind un SUV de mărimi mijlocii, mai exact un corssover de oraș. General Motors a produs mașina timp de patru ani, începând din 2001 și terminându-se în 2005. Prima apariție publică a modelului american a fost în anul 1999 și a fost prezentat ca fiin un model cu un design extrem de futurist, însă publicul de la acea vreme nu a rezonat foarte bine cu aspectul exterior al mașinii. Acum fie vorba între noi, nici publicul din zilele noastre nu cred că ar fi fost satisfăcut de felul în care inginerii au ales să proiecteze mașina. În plus, masina a câștigat inclusiv un premiu, ce-i drept negativ, dar tot premiu se numește. Pontiac Aztek a fost votat în anul 2005 ca fiind cea mai urâtă mașină a anului, iar acest aspect vorbește de la sine.

Hummer H2, mare și inutil

Statele Unite ale Americii lovesc din nou și intră în top cu încă o mașină. Se pare că grandomania bine conoscută a americanilor când vine vorba de orice a dat naștere la încă o mașină total inutilă. Hummer H2 este o mașină care a apărut din dorința unui actor celebru și fost campion Mistrer Olympia, mai exact Arnold Schwartzeneger. Practic acesta s-a îndrăgostit de unul dintre vehiculele militare și a convins producătorul să realizeze varianta pentru șoselele normale. Zis și făcut! Hummer H2 s-a bucurat de o popularitate extrem de mare la început, însă pe parcurs oamenii care au achiziționat unul au început să-și dea seama că nu este tocmai cea mai bună afacere. Aceștia s-au trezit cu un mastodont de aproape trei tone care consuma cât un tanc, singurul lucru care te atrăgea fiind aspectul impunător. Pe partea economică, acest model nu era decât o risipă pentru a putea să ieși în evidență. Acesta a fost produs între anii 2002- 2009 și a fost prezentat ca fiind un SUT (Sport Utility Truck).

Toyota Origin, cea mai proastă decizie a japonezilor

Inclusiv producătorul japonez Toyota este prezent în acest top cu una dintre cele mai îndrăznețe încercări avute, si anume modelul Origin. La prima vedere această mașină nu ar trebui să fie inclusă în acest top, având un design elegant care îi da un anume aer de aristocrat nonconformist. Însă, Toyota s-a lovit de un răspuns negativ din partea oamenilor în momentul când a fost lansată. Japonezii au luat chiar și decizia de a nu intra pe piața din Statele Unite în urma reacțiilor primite din lumea auto din Asia.

Aston Martin Lagonda, agentul 000

Nici producătorul de mașini highclass, Aston Martin, nu a scăpat de povara unui proiect nereușit. Modelul Lagonda un sedan de lux care s-a fabricat în perioada 1974-1990. Fiind un brand deluxe, Aston Martin a decis ca acest model sa se producă în doar 645 de exemplare, care ce-i drept nu prea au avut succes. În ciuda faptului că Lagonda avea un motor de 5,3 litri V8, oamenii potenți financiar au decis că aceasta nu este cea mai bună investiție în materie de automobile. Gândiți-vă doar la acest aspect. După “succesul” pe care l-a avut Aston Martin Lagonda, producătorul britanic a încetat să mai producă sedanuri timp de 22 de ani.

Nissan Juke Convertible, o japoneză ieșită din tipar

Ultima, dar nu cea din urmă, una dintre cele mai ciudate atât din punctul de vedere al design-ului cât și al fiabilitătii este Nissan Juke Convertible. Se pare că modelul de Juke inițial nu a fost suficient de urât, așa că producătorul japonez a decis să facă un “upgrade”. Așa a luat naștere această încercare de mașină, care era destinată doamnelor și domnișoarelor pentru a se deplasa într-un stil cât mai cochet prin oraș. Nissan ar fi trebuit să ia în calcul și dotarea din fabrică cu “gene” pentru faruri pentru un plus de stil. Pe lângă aspectul de-a dreptul oribil, mașina aceasta a stricat inclusiv tiparul mașinilor japoneze, care sunt cunoscute pentru durabilitatea și fiabilitatea în timp. Acest lucru a fost valabil până la apariția acestei mașini. Bineînțeles că lista mașinilor nereusite ar putea să continue cu ușurință, deoarece majoritatea producătorilor auto au simțit nevoia de-a lungul existenței să producă câte o gafă în materie de autoturisme precum cele de mai sus.