Infofinanciar > Esential > Fostul secretar general NATO: Pentru a asigura un război scurt în Ucraina, trebuie să ne pregătim pentru unul lung
Esential

Fostul secretar general NATO: Pentru a asigura un război scurt în Ucraina, trebuie să ne pregătim pentru unul lung

Anders-Fogh-Rasmussen, sursă foto B1TV
sursă foto B1TV

Așa cum SUA au fost „arsenalul democrației” pentru Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, UE trebuie să facă acum același lucru pentru Ucraina, iar acest lucru necesită o planificare pe termen lung, este de părere Rasmussen, fost secretar general al NATO, într-o opinie publicată pe site-ul Politico.

Anders Fogh Rasmussen este fondator și președinte al Rasmussen Global. El a fost consilier pe probleme de securitate al fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko (2016-2019) și este fost secretar general al NATO (2009-2014, înainte de Stoltenberg) și fost prim-ministru al Danemarcei (2001-2009).

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Și după ce a eșuat în planul său inițial de schimbare a regimului de la Kiev, președintele rus Vladimir Putin dorește acum un conflict de durată.

Occidentul are nevoie de o viziune pe termen lung

Guvernele occidentale trebuie să schimbe tactica pentru a împiedica acest război să se prelungească încă un an și, pentru a face acest lucru, trebuie să se îndepărteze de abordarea lor incrementală de până acum și să dezvolte o viziune pe termen lung.

Acest lucru înseamnă să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga războiul acum, dar și să construim un cadru pentru redresarea și integrarea sa în comunitatea euro-atlantică – acesta fiind scopul Pactului de securitate de la Kiev.

Am fost coautor al acestui pact, care face parte din planul de pace în 10 puncte al guvernului ucrainean, împreună cu șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak. Schițând o serie de garanții de securitate pentru Ucraina, principiul său este simplu: să facă țara capabilă să se apere singură.

Dar asigurarea faptului că Ucraina se poate apăra singură acum și în viitor necesită un angajament de mai multe decenii din partea aliaților săi. Un grup de țări garante trebuie să se angajeze să ofere Ucrainei un sprijin practic și material, care ar trebui să se concentreze asupra a patru domenii: să o ajute să își construiască o armată suficient de puternică pentru a rezista oricărei viitoare agresiuni rusești; să îmbunătățească schimbul de informații între Ucraina și aliații săi; să susțină antrenamente și exerciții comune sub drapelul UE și NATO; și să ajute Ucraina să construiască o industrie de apărare puternică și durabilă.

Ucraina are nevoie de garanții de securitate

Adoptarea unui set solid de garanții de securitate pentru Ucraina nu este un act de caritate – este în interesul întregii lumi. Dezvoltarea unui partener est-european puternic și stabil la Kiev poate acționa ca un bastion împotriva unei Rusii din ce în ce mai nestatornice și agresive, ceea ce este esențial pentru stabilitatea pe continentul nostru. Iar o Europă liberă, întreagă și în pace ar oferi Statelor Unite și aliaților săi spațiul necesar pentru a aborda principala provocare globală pe termen lung: China și Indo-Pacificul.

Dar o Ucraină puternică va apărea doar dacă va reuși să se reconstruiască cu succes după devastarea acestui război, iar garanțiile solide de securitate sunt o condiție prealabilă pentru ca această reconstrucție să înceapă.

De la energia regenerabilă la IT, Ucraina oferă un potențial vast pentru companii și investitori. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei sunt, pe bună dreptate, precauți, în timp ce amenințarea unei noi distrugeri din partea Rusiei persistă. Aici, Pactul de securitate de la Kiev poate fi de ajutor.

Războiul intră în cel de-al doilea an

Pe măsură ce războiul intră în cel de-al doilea an, avem nevoie de o strategie coerentă și durabilă pe termen mai lung care să înlocuiască actuala abordare pas cu pas. Acest lucru este esențial pentru redresarea Ucrainei, precum și pentru bugetele și planificarea multianuală a țărilor noastre. Guvernele și industriile noastre de apărare au nevoie de un cadru solid, astfel încât să poată face investițiile necesare pentru a face față unui conflict care ar putea dura ani de zile.

Și nicăieri nu este mai clar acest lucru decât în ceea ce privește producția de muniții.

În acest moment, Rusia lansează o ofensivă pe mai multe fronturi. Forțele ucrainene sunt pricepute să respingă aceste atacuri frontale contondente, dar pentru a face acest lucru este nevoie de cantități mari de muniție – iar dacă vor rămâne fără ea, va însemna un dezastru.

Cu toate acestea, puterea economică și industrială a UE o eclipsează pe cea a Rusiei, iar aceasta nu are nevoie decât de o fracțiune din această putere pentru a asigura o aprovizionare permanentă cu muniție a Ucrainei. Așa cum SUA a fost „arsenalul democrației” pentru Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, UE trebuie să fie acum „arsenalul democrației” pentru Ucraina. Iar pentru a face acest lucru este nevoie de o planificare clară, pe termen lung, astfel încât țara să aibă ceea ce îi trebuie înainte de a avea nevoie.

„Trebuie să-i demonstrăm lui Putin că se înșeală”

Nu se poate câștiga un război cu o abordare progresivă; aceasta oferă adversarului prea mult spațiu de manevră pentru escaladare. Este exact ceea ce a făcut Putin. Strategia reactivă din ultimele 12 luni i-a dat prea des inițiativa. Și el încă mai crede că, în ciuda eșecurilor, Rusia va supraviețui în cele din urmă inamicilor săi.

Trebuie să-i demonstrăm că Putin se înșeală. Cu toate acestea, în mod ironic, pentru a asigura un război scurt, trebuie să arătăm clar că suntem pregătiți pentru unul lung.

Astfel, angajamentul nostru față de Ucraina trebuie să includă o cale clară atât pentru aderarea la NATO, cât și la UE. Adoptarea unor garanții de securitate cuprinzătoare nu slăbește aceste ambiții, ci le întărește. Iar Pactul de securitate de la Kiev poate acționa ca o punte de legătură între sprijinul ad-hoc actual și integrarea deplină a țării în arhitectura de securitate euro-atlantică.

Trebuie să recunoaștem că atât abordarea ambiguă anterioară a NATO, cât și a UE față de Ucraina a eșuat. Promisiunile vagi de aderare viitoare nu i-au oferit nicio protecție, oferindu-i în același timp lui Putin un pretext fals pentru agresiune. Iar aderarea la ambele organizații va fi posibilă doar dacă Ucraina va avea garanții de securitate cuprinzătoare în perioada interimară.

La un an de la începerea acestui război, Ucraina rămâne într-o poziție extrem de precară. Abordarea pe care am adoptat-o a oferit țării suficient pentru a persevera, dar nu suficient pentru a învinge în mod decisiv Rusia – iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Această aniversare nu este un moment de reflecție. Este un moment pentru acțiune. Un moment pentru a arăta că suntem angajați față de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

A face acest lucru nu este un cadou pentru Ucraina. Este o necesitate pentru întreaga lume democratică.