Infofinanciar > Info > Forțarea semaforului costă scump. Poliția a majorat amenzile
Info

Forțarea semaforului costă scump. Poliția a majorat amenzile

Amenda poliție
Sursa foto: Arhiva companiei

Trecerea pe galben sau forțarea semaforului, cum este cunoscută manevra între șoferi, este o greșeală care costă scump. Deși mulți cred că, dacă sunt prinși, scapă doar cu un avertisment, penalizarea aplicată de poliție poate fi mult mai dură. Iar de anul acesta, amenzile au crescut.

Forțarea semaforului pe culoarea galbenă este o abatere pe care Poliția o poate penaliza în funcție de circumstanțe. Abaterile, în cazul în care sunt constatate, pot fi urmate de avertismente sau de amenzile cotranveționale.

Conform legislației rutiere, semnalul de culoare galbenă și cel de culoare roșie interzic trecerea autovehiculelor. Articolul 99 din Ordonanța de Urgență numărul 195/2002, republicată, stabilește că forțarea semaforului pe galben reprezintă o contravenție. Conform sursei citate, aceasta se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni prevăzute pentru participanții la trafic.

Potrivit OUG 195/2002, valoarea amenzii este cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei, adică 2-3 puncte amendă. De la 1 ianuarie 2024, punctul amendă a crescut de la 145 la 165 de lei. Însă se poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda minimă, adică 165 de lei.

Anul trecut, pentru aceeași abatere amenda era de 290-435 de lei sau jumătate din minim – 145 de lei. Aceasta se putea achita cu condiția respectării termenului de 15 zile de la primirea procesului verbal.

Excepții de la regulă

Forșarea semaforului este o practică frecventă în România. Foarte mulți șoferi nu respectă culoarea galbenă pentru că nu reușesc să oprească în siguranță. Alții pentru că se grăbesc și nu vor să aștepte până se face roșu, apoi verde. Însă, în unele situații încălcarea regulii de circulație generează blocarea intersecțiilor rutiere sau chiar accidente. Polițiștii pot aplica amenzile contravenționale dacă stabilesc că șoferul a încălcat intențioant regula.

Există însă situații în care șoferii pot să nu respecte aceste reguli fără să fie amendați. Astfel, dacă este o situație de urgeță sau circulația este dirijată de un agent de poliție, șoferii pot trece pe galben. La fel se întâmplă și în cazul în care semaforul pentru înainte și stânga arată culoarea roșie, iar pentru semnalizarea pentru dreapta este galben intermitent, conform newsweek.

Amenzi mai mari cerute de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis recent în Parlament pentru aprobare un nou set de reglementări carve îi vizează pe șoferi. Aceastea îi vizează pe conducătorii auto care circulă fără RCA și care riscă să plătească o amendă de cinci ori mai mare.

Mașinile care circulă fără asigurare obligatorie vor putea fi depistate prin noile măsuri solicitate de ASF. Astfel, autoritățile vor putea folosi camere speciale montate în trafic. Totodată, amenda pentru lipsa RCA ar putea crește de la 2.000 de lei la 10.000 de lei. În plus, setul de propuneri trimis Parlamentului prevede că şoferii care nu folosesc maşina o perioadă lungă de timp pot să suspende asigurarea. În acest caz, conducătorii auto vor fi obligaţi să scoată plăcuţele de înmatriculare şi să nu parcheze vehiculul pe domeniul public.