Infofinanciar > Lumea la zi > FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2%
Lumea la zi

FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2%

Economie mondială
sursa foto arhiva companiei

Economia mondială este pregătită pentru încă un an de creștere lentă, dar constantă, a anunțat marți Fondul Monetar Internațional.

Statelor Unite a împins producția mondială în fața vânturilor potrivnice cauzate de inflația ridicată persistentă, de cererea slabă din China și Europa și de efectele secundare ale celor două războaie regionale.

FMI a prognozat o creștere reală a PIB-ului mondial de 3,2% pentru 2024 și 2025 – aceeași rată ca în 2023. Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de estimarea anterioară a World Economic Outlook din ianuarie, în mare parte din cauza unei revizuiri semnificative în sens ascendent a perspectivelor SUA.
„Constatăm că economia mondială rămâne destul de rezistentă”, a declarat reporterilor Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, adăugând că multe țări au sfidat previziunile sumbre de recesiune, în timp ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația.
De asemenea, multe țări prezintă mai puține „cicatrici” în urma pandemiei COVID-19 și a crizei legate de costul vieții, revenind la nivelurile de producție de dinaintea pandemiei mai repede decât se preconiza anterior, a precizat FMI în raportul său, potrivit Reuters.