Infofinanciar > Lumea la zi > Finlanda se pregătește pentru un război cu Rusia! „Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung”
Lumea la zi

Finlanda se pregătește pentru un război cu Rusia! „Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung”

Finlanda Sursa foto Iasi 4u
sursa foto arhiva companiei

Finlanda şi-a testat cu succes capacitatea de a gestiona o economie de război şi a început să depoziteze echipamente militare în afara graniţelor naţionale, în timp ce ţara nordică renumită pentru nivelul său ridicat de pregătire face faţă unei Rusii din ce în ce mai agresive.

Generalul-locotenent Mikko Heiskanen, adjunctul şefului de stat major pentru armament şi logistică în cadrul forţelor de apărare finlandeze, a declarat pentru Financial Times că Finlanda a verificat recent peste 1.000 de acorduri pe care le are cu companii private pentru a produce echipamente sau a furniza servicii pentru vremuri de război.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung… . Am activat unele dintre acestea, am verificat toate acordurile, am testat achiziţiile nu doar pentru muniţie, ci şi pentru alte materiale. Testăm planurile şi pregătirea partenerilor noştri strategici”, a declarat Heiskanen, al cărui titlu de post în finlandeză se traduce prin şeful economiei de război.

Finlanda, cu un pas înaintea Rusiei

Finlanda, care are cea mai lungă graniţă cu Rusia dintre toate ţările NATO sau UE, este bine cunoscută pentru faptul că, timp de decenii, s-a concentrat asupra unui posibil atac din partea vecinului său estic, ceea ce a dus la un nivel de pregătire poate fără egal în lumea occidentală. Finlanda a luptat în numeroase conflicte cu Rusia, cel mai cunoscut fiind Războiul de iarnă din 1939-40, în care ţara nordică a provocat sute de mii de victime armatei sovietice invadatoare.

Țara dispune de stocuri de cel puțin șase luni de consum de combustibili principali și cereale, precum și de suficiente adăposturi antiaeriene pentru întreaga populație. Aproape o treime din populația adultă este formată din rezerviști, ceea ce conferă acestei țări de doar 5,6 milioane de locuitori una dintre cele mai mari armate din Europa și cea mai mare cantitate de artilerie.
„Este în ADN-ul nostru. Rusia respectă puterea. Puterea constă atât în voință, cât și în capacitate. Voința este la locul ei. Voința poporului de a-și apăra țara este probabil cea mai mare din lume. Capacitatea – materialul – este la un nivel credibil. Este nevoie de ani de zile pentru a construi această capacitate. Nu o poți face într-un an sau doi”, a adăugat Heiskanen.