Infofinanciar > Lumea la zi > Financial Times: Boom-ul imigrației contribuie la stimularea creșterii economice în țările bogate, potrivit OCDE
Lumea la zi

Financial Times: Boom-ul imigrației contribuie la stimularea creșterii economice în țările bogate, potrivit OCDE

Economie mondială
Sursa foto Arhiva companiei

Organizația cu sediul la Paris a revizuit în creștere previziunile din acest an pentru economia mondială. Piețele forței de muncă se consolidează. Fluxurile ridicate de imigrație în țările bogate contribuie la consolidarea piețelor de muncă și la creșterea economică, a declarat OCDE. Aceasta și-a îmbunătățit perspectivele pentru economia mondială.

În cele mai recente perspective economice, organizația cu sediul la Paris a declarat că fluxurile „excepțional de mari” de migrație în țările OCDE. SUA, Marea Britanie, Canada, Spania și Australia au relaxat anul trecut piețele forței de muncă și au stimulat produsul intern brut.

Vești bune pentru economia mondială

Organizația estimează că PIB-ul va crește cu 3,1% la nivel global în acest an. Prognoză anterioară de expansiune  a fost de 2,9%. În rândul țărilor membre ale OCDE, se estimează o creștere de 1,7%. Perspectivele mai bune reflectă scăderea mai rapidă decât se aștepta a inflației, îmbunătățirea încrederii mediului de afaceri și o redresare a veniturilor gospodăriilor.

Cu toate acestea, există o divergență transatlantică clară în ceea ce privește soarta. OCDE și-a îmbunătățit previziunile privind creșterea economică a SUA la 2,6% pentru 2024. Perspectivele mai slabe pentru Germania au contribuit la menținerea neschimbată a previziunilor privind creșterea economică în zona euro la doar 0,7%.

Clare Lombardelli, economistul-șef al OCDE, a declarat că economia americană pare „remarcabil de puternică”. Există tot mai multe dovezi că aceasta se îndepărtează de economiile europene. Perspectivele mai modeste ale cererii în zona euro ar putea oferi Băncii Centrale Europene posibilitatea de a reduce ratele dobânzilor mai devreme decât Rezerva Federală a SUA, a spus ea.

Cifrele solide privind forța de muncă fac parte din imaginea creșterii în SUA și în alte economii, a spus ea. A adăugat că ratele „extraordinare” de migrație au jucat „cu siguranță” un rol în susținerea creșterii.

Migrația susține economia mondială

OCDE a declarat în octombrie că crizele umanitare și lipsa forței de muncă au dus migrația la un nivel record. 6,1 milioane de migranți permanenți au urmat să se mute în cele 38 de țări membre ale sale în 2022. Mișcarea transfrontalieră este prognozată să crească și mai mult în 2023.

„Migrația are un rol pozitiv în economii. Aceasta ajută în mod clar la productivitate, la transferul de cunoștințe și idei, ajută la mobilitatea forței de muncă. Toate acestea sunt extrem de binevenite și, pe termen lung, vor face parte din modul în care vom face față provocării demografice”, a declarat Lombardelli.

Cu toate acestea, OCDE a remarcat că, în 2023, creșterea PIB-ului pe cap de locuitor a fost mult mai slabă decât creșterea globală a PIB-ului, iar pentru unele țări a fost negativă. Lombardelli a mai spus că nu este clar modul în care migrația afectează ritmul de creștere a salariilor. Aceasta este o preocupare crucială pentru băncile centrale îngrijorate că presiunile salariale alimentează inflația persistentă.

Unii economiști consideră că creșterea bruscă a imigrației în SUA este unul dintre motivele pentru care creșterea numărului de locuri de muncă a fost mult mai puternică decât se aștepta în ultimele luni. Biroul de buget al Congresului SUA a declarat în martie că imigrația netă a totalizat 3,3 milioane de persoane anul trecut. Este mult mai mare decât estimările Biroului de recensământ care stau la baza datelor oficiale privind dimensiunea forței de muncă.

Mesajul economiștilor

Economiștii spun că, dacă estimările mai mari ale imigrației sunt corecte. Recentele creșteri rapide ale ocupării forței de muncă nu ar mai fi atât de îngrijorătoare pentru Fed, deoarece ar reflecta o forță de muncă în expansiune. Astfel, angajatorii ar putea ocupa mai ușor posturile vacante. Altfel, ar fi fost nevoiți să majoreze puternic salariile pentru a angaja dintr-un bazin existent și limitat de lucrători.

Jay Powell, guvernatorul Fed, a declarat luna trecută, într-un discurs susținut la Universitatea Stanford, că „un ritm puternic al imigrației”. Acesta a stimulat oferta de forță de muncă a fost unul dintre motivele pentru care PIB-ul și ocuparea forței de muncă din SUA au crescut puternic în 2023, „chiar dacă inflația a scăzut substanțial”.

„Schimbarea ofertei de forță de muncă este dramatică”, au scris economiștii de la Morgan Stanley. Ei spun că aceasta „permite o economie mai mare fără a adăuga presiuni inflaționiste”. Aceștia au avertizat, totuși, că șomajul ar putea crește pe termen scurt. În același timp, creșterea salariilor încetinește, notează ft.com.

Nivelurile record ale imigrației în Regatul Unit – deși inflamatorii din punct de vedere politic – au fost însoțite de o atenuare a deficitului de forță de muncă, ratele locurilor de muncă vacante scăzând brusc în sectoare precum asistența socială și industria ospitalității. Cu toate acestea, unii economiști sunt mai sceptici în ceea ce privește amploarea oricărui efect.

„Este corect să spunem că imigrația a jucat probabil cel puțin un rol modest de sprijin în atenuarea presiunilor salariale”, a declarat economistul-șef al Goldman Sachs în SUA, David Mericle. „Dar nu cred că a fost factorul principal în scăderea inflației chiar și în cadrul pieței muncii – aș fi înclinat să spun că reintrarea persoanelor care au plecat în timpul pandemiei a fost probabil la fel de mare sau mai mare.”