Infofinanciar > Info > Fiecare român va avea o „mapă electronică“ a datelor personale! Ce presupun noile condiții de emitere a buletinului
Info

Fiecare român va avea o „mapă electronică“ a datelor personale! Ce presupun noile condiții de emitere a buletinului

Buletin digital
Sursa foto: impact.ro

Noile cărți de identitate electronică, care au început deja să fie emise, aduc numeroase schimbări față de clasicele buletine. Vor putea fi obținute de oriunde, nu doar din localitatea de reședință, vor conține mai puține informații și ar putea fi emise chiar și pentru bebeluși și copii mici.

O primă noutate importantă adusă de noile cărți de identitate electronică va fi aceea că va putea fi eliberată, la solicitare, de către orice serviciu public comunitar de evidență a populației. Ceea ce înseamnă că românii nu mai trebuie să se deplaseze obligatoriu în localitatea de reședință.

Realizarea acestei condiții, care ar trebui să se aplice teoretic încă de anul acesta, este legată însă de eliminarea obligației de a prezenta certificatele de stare civilă și documentele care atestă domiciliul. Pe site-urile birourilor de evidență a populației există însă liste cu documentele care trebui aduse de fiecare solicitant, în „copie și original“. Așa că rămâne de văzut dacă recent aprobat Lege a interoperabilității și toate celelalte inițiative legislative de debirocratizare ale aparatului administrativ vor reuși să asigure acest deziderat.

Noul buletin va funcționa ca o „mapă electronică“

O altă modificare notabilă pe care o vor aduce noile cărți de identitate electronică este aceea că pe ele nu va mai figura în mod explicit locul nașterii. Informația va exista însă stocată în format electronic pe cipul noului tip de buletin. Și adresa de domiciliu va fi stocată în format electronic, dar ea va figura și pe suportul fizic al cărții. La schimbarea domiciliului, se va modifica doar informația stocată, nu și cea inscripționată. Ceea ce înseamnă că româniinu vor mai trebui să schimbe buletinul atunci când schimbă domiciliul.

Și această schimbare depinde însă de îndeplinirea unei condiții preexistente – aceea ca Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) să înceapă să funcționeze de anul acesta.

Noile cărți de identitate vor funcționa, practic, ca o „mapă electronică“, structurată pe mai multe categorii de informații. „Dosarele“ respective vor include copii digitale ale documentelor prezentate în original de solicitant – care dovada numelui de familie și a prenumelui, datei de naștere, statutului civil, cetățeniei române a domiciliului sau reședinței –, imaginea facială și semnătura acestuia. Actualizarea „mapei electronice“ se va realiza prin accesarea și preluarea de date din sistemele informatice administrate de instituțiile statului.

Conform informațiilor oficiale, există posibilitatea ca noile cărți de identitate electronice să fie emise și pentru copii cu vârsta între 0-2 ani, însă pentru o perioadă de doar 2 ani. Spre deosebire de 5 ani cât este prevăzute pentru persoanele cu vârsta între 14 şi 18 ani, conform datelor profit.ro.

Ministrul Lucian Bode are speranțe mari

„Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private“, a declarat în noiembrie Lucian Bode, ministrul de Interne, cu ocazia unui eveniment organizat de PNL.

„Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. (…) Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023“, a mai precizat Lucian Bode.