Infofinanciar > Info > Crește tensiunea în așteptarea unei decizii. Fermierii români amenință că blochează vămile cu Ucraina
Info

Crește tensiunea în așteptarea unei decizii. Fermierii români amenință că blochează vămile cu Ucraina

cereale ucraina (sursă foto: biziday.ro)
Foto: Arhiva personala

Mai este o zi până când expiră interdicția Uniunii Europene privind importul de cereale din Ucraina. Măsura prevede ca cerealele din Ucraina doar să tranziteze țări precum România sau Ungaria, dar să nu poate fi importate în aceste țări. Dacă măsură nu va fi prelungită, fermierii români amenință cu blocarea graniței cu Ucraina.

Aceștia anunță că vor da faliment dacă piața va fi din nou inundată cu cereale din Ucraina. Acestea nu respectă standardele de calitate ale Uniunii Europene și din acest motiv sunt mai ieftine.

Cerealele din Ucraina au produs pierderi de zeci de milioane de euro

Estimările arată că anul trecut fermierii români au pierdut peste 50 de milioane de euro din cauza importului de cereale din Ucraina. Acum, ei amenință cu blocarea vămilor dacă interdicția nu va fi prelungită și după data de 15 septembrie.

Fermierii români amenință că blochează și Portul Constanța, dacă Bruxelles-ul nu prelungeşte restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina. Embargoul expiră vineri, însă oficialii europeni nu se grăbesc să dea un răspuns. Agricultorii spun că riscă falimentul, dacă piaţa va fi inundată, din nou, cu marfă ieftină din ţara vecină.

Din luna mai, cerealele ucrainene pot doar tranzita România. Importurile sunt interzise, tocmai pentru a-i proteja pe fermierii noştri.

Mihai Flutur este un fermier din județul Suceava.  Cultivă peste 200 de hectare de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. ”Am avut cheltuieli cam 5.000 la hectar. 5000 de lei. Ori noi, la cât se vinde grâul acum şi toate produsele, 80 de bani grâul va fi o mare problemă. Vor fi fermieri care vor da faliment. Dacă nu se iau nişte măsuri, chiar o să blocăm şi puncte de frontieră şi chiar probabil portul o să se blocheze, pentru că nu se poate”, a explicat acesta pentru Observator.

Infrastrutură afectată

România, alături de vecinii săi Polonia, Ungaria şi Slovacia vrea prelungirea interdicţiei cel puţin până la sfârşitul anului. Cere şi compensarea costurilor pentru transportul cerealelor.

Compensarea este cerută în condițiile în care tirurile încărcate cu cereale din Ucraina a afectat infrastructura rutieră a României. O infrastructură care oricum era de o slabă calitate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este cel care a anunțat că România vrea bani și pentru tranzit. ”Putem să cerem bani Comisiei Europene. Mare parte din cheltuielile de întreţinere pe aceste DN-uri au venit în plus faţă de cheltuielile obişnuite. Tot traficul de aici a dus la degradare”, e explicat Grindeanu.

Și europarlamentarii români au transmis mesaje în favoarea fermierilor. ”În continuare susţinem creşterea bugetului alocat pentru fermierii români. Am depus un amendament la bugetul european pentru anul viitor şi chiar dacă ne aflăm încă în faza de negociere”, spune Victor Negrescu.

La rândul său, Rareș Bogdan spune că ”ne punem la grea încercarea fermierii noştri. Au rămas cu mii de tone de cereale în hambare sau pe câmp. Asta pentru a primi cereale ucrainene ce trebuie să ajungă în nordul Africii şi Europa însă care rămân în cantităţi uriaşe şi pe teritoriul României”.

Polonia prelungește restricțiile

În lipsa unui răspuns de la Bruxelles, Polonia a anunţat deja că va menține restricţiile. Şi România, Ungaria şi Slovacia ar fi ajuns la un acord. Singura care face opoziţie e Bulgaria.

Comisarul europeanu pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, spune că Românie este principala ”victimă” a tranzitului de cereale din Ucraina. ”România este principala rută de tranzit. Trebuie să căutăm rute şi prin statele baltice – Lituania, Letonia, porturile de la Marea Adriatică”, a explicat oficialul european.

De la începutul războiului, prin România au trecut 25 de milioane de tone de cereale ucrainene. Fermierii români susţin că au pierdut aproape 50 de milioane de euro, nevoiți să vândă cereale foarte ieftin.