Infofinanciar > Lumea la zi > Poate din ce în ce mai rău! Fermierii din Europa au avut parte de doi ani foarte grei
Lumea la zi

Poate din ce în ce mai rău! Fermierii din Europa au avut parte de doi ani foarte grei

fermierii europeni (sursă foto: agenzia nova)
sursă foto: arhiva companiei

Este posibil ca protestele agricultorilor care au cuprins Uniunea Europeană să-i fi luat prin surprindere pe liderii politici. Chiar și așa, tensiuni existau de multă vreme. Ar fi fost nevoie doar de o mică scânteie pentru a porni ceea ce se petrece în prezent.

De ani de zile, fermierii sunt împovărați de datorii. Sunt presați de comercianții cu amănuntul, cei puternici de pe piață, și de companiile agrochimice. De asemenea, agricultorii sunt adesea loviți de condițiile meteorologice extreme. Apoi ajug să fie subminați de importurile străine ieftine. Toate acestea se bazează, astfel, pe un sistem de subvenții care favorizează marii jucători.

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să înrăutățească situația. O creștere bruscă a prețurilor pentru culturi precum grâul s-a dovedit a fi de scurtă durată. Iar acest eveniment a bulversat fluxurile comerciale, fapt ce a provocat o supraofertă. Fermierii polonezi, de exemplu, au fost primii care au ieșit în stradă. Ei au blocat punctele de trecere a frontierei, încă din primăvara anului trecut. Dar demonstrațiile s-au extins în țări precum Germania și Franța ulterior.

Poate din ce în ce mai rău

Principalele preocupări ale fermierilor variază de la o țară la alta. Protestele germane sunt împotriva reducerilor guvernamentale ale subvențiilor pentru motorină. Protestele franceze sunt împotriva acordurilor de liber schimb și a normelor de mediu care, potrivit acestora, le afectează profitul. Dar există nemulțumiri comune. Căci, nu în ultimul rând, au apărut creșterile prețurilor la energie și la inputuri, combinate cu o prăbușirea prețurilor reale pe care le primesc fermierii pentru multe dintre produsele lor.

Analiza realizată de publicația POLITICO arată cum marjele de profit ale agricultorilor au fost afectate de o explozie și o scădere nu numai a prețurilor la care ajung produsele lor, ci și a costurilor de producție. În 11 țări din UE, prețurile la poarta fermei au scăzut cu peste 10 % între 2022 și 2023. Doar Grecia și Cipru au înregistrat o creștere corespunzătoare a veniturilor din vânzări ale fermierilor lor. Acestea au fost apoi ajutate de o creștere a cererii de ulei de măsline.

Doi ani foarte grei

Prețurile pe care le obțin fermierii pentru produsele lor agricole au atins un vârf în 2022, dar de atunci au scăzut considerabil până la început de 2024. Acestea au scăzut în medie cu aproape 9% între al treilea trimestru din 2022 și aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor Eurostat. Dar și costurile au scăzut semnificativ.

Multe depind de sectorul unui fermier. Depret exemplu, un indice Eurostat al prețurilor producției agricole indică faptul că prețul mediu al unor produse precum cerealele și laptele a scăzut în cursul anului 2023. Asta în timp ce prețurile pentru uleiul de măsline și cartofi au crescut, scrie POLITICO.