Infofinanciar > Info > Fenomenele meteo din această vară, atipice față de anii anteriori
Info

Fenomenele meteo din această vară, atipice față de anii anteriori

grindina italia Sursă foto Observator
Foto: facebook

Este o vară atipică, cu fenomene meteo extreme. Grindină, ploi torențiale și temperaturi caniculare. Specialiștii se așteaptă ca acestea să se accentueze în perioada următoare.

Vrancea este unul dintre județele protejate de un sistem antigrindină funcțional încă din 2016. Sistem care are din ce în ce mai mult de lucru în ultima perioadă.

Ionuț-Lucian Lazăr, director de program ne explică: ”Fenomenele, în acest an, cel puțin, sunt ușor atipice față de anii anteriori. Pentru că sunt mult mai bine dezvoltate și cu o încărcătură de grindină de dimensiuni mult mai mari față de anii trecuți. Ne așteptăm ca în acest an fenomenele meteo extreme să fie din ce în ce mai puternice. Chiar estimau colegii mei faptul că anul acesta va fi, din punct de vedere al fenomenelor extreme, cel mai dur an din 2016 până în prezent”.

De la începutul acestui sezon, care a debutat pe 15 aprilie, au fost lansate 94 de rachete anti-grindină. Utilizarea sistemului a fost vehement contestată de unii fermieri din Vrancea.  Ei au susținut că lansarea rachetelor antigrindină duce la diminuarea sau la stoparea ploilor. Situație neconfirmată însă de studiile științifice