Info

Federația Pensionarilor atenționează Guvernul: „O asemenea măsură nu poate fi acceptată”. Problemele cu creșterea pensiilor

Pensii, Sursă foto: realitatea.net
Sursă foto: realitatea.net

Reprezentanții Federației Naționale a Pensionarilor din România (FNPR) au transmis că procentulde 15% folosit pentru majorarea pensiilor din 2023, diferențiat, 10% și 25% în cazul persoanelor vulnerabile, este o măsură discriminatorie. De asemenea, aceștia susțin că decizia nu ar fi corectă pentru pensionarii care au plătit contribuții la pensie din propiile venituri.

În plus, cei din cadrul FNPR le cer guvernanților să acorde persoanelor aflate în situații precare din punct de vedere financiar ajutoare sociale, suportate din Bugetul de stat. De asemenea, membrii acestei organizații menţionează că pensia nu poate fi considerată ajutor social.

„După luni de aşteptare şi de dezbateri contradictorii ale reprezentanţilor autorităţilor centrale, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a decis să promoveze propunerea, cu efect discriminatoriu, ca majorarea pensiilor cu 15% în ianuarie 2023 să se facă diferenţiat: 10% şi 25% pentru persoanele vulnerabile. O asemenea măsură nu poate fi acceptată de milioanele de pensionari care au plătit din veniturile lor între 20 şi 40 de ani contribuţie pentru pensie”, se arată în comunicatul emis de organizaţie, scrie Agerpres.

Creșterea pensiilor bazată pe contributivitate, neconstituțională

Acum o săptămână, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a transmis printr-o postare pe pagina sa de Facebook că propunerea lui Marcel Ciolacu de a majora diferențiat pensiile pe baza contributivității „este neconstituțională și neechitabilă”.

„O majorare diferențiată a pensiilor bazate pe contributivitate, așa cum afirmă domnul președinte Ciolacu, este neconstituțională și neechitabilă. Este neconstituțională pentru că ar fi discriminatorie. Este inechitabilă pentru că pensia contributivă reflectă cât a muncit și cât a contribuit persoana în timpul vieții active. Ar fi profund nedrept să se egalizeze pensiile între cei care au realizat stagiul minim de cotizare și pensionarii care au muncit peste 40 de ani și au contribuit”, a scris pe Facebook Turcan.

De asemenea, aceasta a precizat că în privința pensiilor bazate pe contributivitate „doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei”.

„Nu cunosc de unde își ia domnul președinte Ciolacu informațiile și vehiculează valori ale pensiilor contributive în cuntumuri la nivelul zecilor de mii de lei. Datele de la Casa Națională de Pensii Publice pentru luna octombrie 2022 ne arată contrariul, mai precis că, din cele 4.787.737 de pensii de asigurări sociale, doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei, adică 1,89%. Probabil ca se referă la pensiile speciale de care beneficiază unele categorii profesionale, în baza unor statute/legi speciale și în legătura cu care toată țara așteaptă reformele domnului ministru Budai. Mai fac precizarea că în Parlament am depus împreuna cu mai multi colegi din PNL, pe 19 septembrie, un proiect pentru majorarea plafonului de impozitare, astfel încât toate pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate. Acest ultim proiect ar permite creșterea foarte rapida a pensiilor mici, exact ce spune si dl. Ciolacu că își dorește”, a mai susținut Raluca Turcan, citat de Digi24.