Infofinanciar > Info > Fără hărțuire la locul de muncă! Klaus Iohannis a promulgat legea
Info

Fără hărțuire la locul de muncă! Klaus Iohannis a promulgat legea

Locuri de muncă Sursa foto Wall-Street.ro
Sursa foto: arhiva companiei

În data de joi, 28 martie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege. Este vorba despre cea de ratificare a Convenției 190/2019 care are în vedere eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

În data de 16 noiembrie a anului anterior, oficialii din Guvern au aprobat un proiect de lege. Prin intermediul acestuia, țara noastră aderă la convenția OIM 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii la muncă. Ceea ce își propune actul normativ să facă este să înlăture violența și hărțuirea la locul de muncă.

Termenul de „violență și hărțuire” acoperă mai multe lucruri. Printre acestea se regăsesc și abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea şi mobbingul, hărţuirea sexuală, ameninţările şi urmărirea sau supravegherea.

Conform unor informații pe care le-au transmis reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, după ce Executivul a aprobat acest proiect de lege în luna noiembrie a anului precedent, ratificarea convenției OIM aduce mai multă claritate în legislația națională.

În funcție de situație, unele dintre aceste fapte se transformă în infracțiuni prin raportarea la legislația penală. Un lucru pe care îl mai face actul normativ este să lărgească noțiunea de „loc de muncă”. Acum sunt văzute ca acte de hărțuire și cele care au loc în delegații, team-building-uri, dar și orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă, informează stirileprotv.ro