Infofinanciar > Info > Fără cornuri și fără lapte! Programul „Masa caldă” pentru elevi a rămas fără fonduri
Info

Fără cornuri și fără lapte! Programul „Masa caldă” pentru elevi a rămas fără fonduri

locul de muncă scoala elevi (sursă foto: Gazeta de Sud)
sursă foto: Gazeta de Sud

Guvernul nu mai are bani pentru a susține programul „Masa caldă”, fondurile fiind alocate doar până în luna iunie.

De pe 11 septembrie 2023, niciun școlar nu a mai primit mâncarea oferită de statul român prin intermediul programului „Masa caldă”. Fondurile au fost alocate doar până în luna iunie.

Secretarul de stat Florian Lixandru a anunțat că pentru perioada septembrie-decembrie, Ministerul Educației pregătește noi norme de aplicare. Acestea întâmplâbdu-se cu banii rămași din perioada grevei profesorilor. Mai exact, în aceste zile se lucrează la Hotărârea de Guvern. Hotărâre care ar trebui să aprobe distribuția fondurilor pentru perioada rămasă până la finalul anului. În plus, potrivit secretarului de stat, programul pentru un milion de elevi care ar primi masă la școală, urmează să fie implementat abia din ianuarie 2024. Fiind finanțate aceleași 450 de școli din țară, ca în anul școlar trecut.

Programul pilot

„În ceea ce privește masa caldă, am avut programul pilot care se va transforma începând cu 2024 în program național, care tot conform acestei noi legi a învățământului preuniversitar va include un număr de 1.000.000 de beneficiari ai unei mese calde în unitățile de învățământ. La acest moment lucrăm la Hotărârea de Guvern privind funcționarea acestui program. Urmând ca din ianuarie 2024 să și implementăm în mult mai multe școli decât am avut până acum. Pe perioada rămasă septembrie-decembrie urmează să se aprobe Hotărârea de Guvern de continuare a programului, pentru că sunt fonduri rămase la dispoziția primăriilor, necheltuite datorită faptului că a fost grevă în mai și iunie, s-au făcut economii, sunt bani alocați, este păcat să nu folosim acești bani pentru a acorda copiilor această facilitate, servirea unei mese calde în școală”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar din Ministerul Educației, Florian Lixandru, potrivit edupedu.ro.