Infofinanciar > Info > Statul dă și în 2024 bani de nuntă, mașină și casă. Family Start continuă
Info

Statul dă și în 2024 bani de nuntă, mașină și casă. Family Start continuă

legea pensiilor bani (sursă foto: afaceri.news)
Sursa foto: Arhiva companiei

Reprezentanții Ministerului Familiei au anunțat că programul Family Start continuă și în acest an. Prin intermediul acestuia, beneficiarii eligibili pot accesa credite garantate de stat.

Programul Family Start, care face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, permite accesarea de credite garantate de stat. Fondul Român de Contragarantare asigură garantarea a până la 75% din împrumutul acordat. Durata creditului este de maxim 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Categoriile de cheltuieli eligibile sunt numeroase. Printre acestea se regăsesc organizarea nunții, achiziția unui autoturism, avansul la casă, plata spitalizării în cazul nașterii etc.

Un program de succes în 2023

Potrivit datelor Ministerului Familiei, în cea de a doua etapă a programului din 2023 au fost aprobate 570 de credite. Acestea au fost în valoare de peste 73 de milioane de lei. Ca urmare a cererilor numeroase înregistrate, programul continuă și în 2024.

„Luând la cunoștință de existența unui număr mare de solicitări la nivelul băncilor înscrise, a capacității limitate de procesare atât din punctul de vedere al resurselor umane, cât și a timpului scurt rămas până la finalul anului calendaristic, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse îi anunță pe cei interesați că programele StudentInvest și FamilyStart vor beneficia de susținere bugetară și în anul 2024.‟, se arată în comunicatul ministerul.

Instituția a solicitat băncilor înscrise în programe să respecte termenii contractuali stabiliți de comun acord.

Cum se acordă creditul

Conform prevederilor programul, principala condiție pentru a putea accesa creditul Family Start este ca vârsta beneficiarilor eligibili tsă fie între 18 și 45 de ani. Creditul se acordă persoanelor care își întemeiază o familie, dar și celor care formează deja o familie. Cu condiția ca minim unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă.

Valoarea maximă a creditului acordat este de 150.000 de lei. Plafonul total al garanțiilor de stat este de 250 milioane lei.

Plafonul de venituri care permite participarea în programul Family Start este de până la 6.000 lei, venit net pe membru de familie. În cazul familiilor monoparentale este de până la 7.500 lei. Venitul net lunar include și indemnizația pentru creșterea copilului.

Pentru ce se pot solicita bani prin Family Start

Programul lansat și gestionat de Ministerul Familiei permite solicitarea de credite doar pentru anumite cheltuieli:

– costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție. Suma nu poate depăși însă 20.000 lei. Solicitarea plății trebuie făcută în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul.

– plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor.

– cheltuielile cu creșa, grădinița, școala.

– achiziția de autoturisme noi/autoturisme second-hand cu vechime de maximum 5 ani.

– cheltuieli aferente taxelor de studii: licență, master, inclusiv master, doctorat, inclusiv cursuri de calificare sau perfecționare profesională.

– plata cheltuielilor aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate.

– plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri.

– achiziția de calculatoare și/sau componente ale acestora, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate etc.

– plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății.

– parte/avans din prețul de achiziție/costul de construcție a unei locuințe.

– costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale.

– investigații și tratamente medicale complexe recomandate de medici specialiști.

– achiziția de soluții energetice sustenabile.

– achiziția aparatelor electrocasnice în valoare totală de maximum 10.000 lei și aparatura electronică în valoare totală de maximum 10.000 lei, conform wowbiz.