Infofinanciar > Info > Familiile numeroase pot primi 2.000 de lei de la stat! Când va fi aprobată indemnizația
Info

Familiile numeroase pot primi 2.000 de lei de la stat! Când va fi aprobată indemnizația

parinti amenda impact.ro
sursa foto impact.ro

Românii care sunt părinţi şi au mai mulţi copii ar putea primi nişte bani în plus, lună de lună. Echivalentul a unu sau două salarii minim nete, dacă un proiect de lege devine realitate. Sumele pot depăși 5.000 de lei

O inițiativă legislativă care își propune luarea unor măsuri de stimulare a natalității în România a trecut tacit de Senat. Senatorii nu au dezbătut-o și votat-o în termenul legal. Documentul conține trei propuneri care, în viziunea inițiatorilor, au rolul de a stopa declinul demografic al populației țării.

Propunerea vizează persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani, acestora urmând să le fie acordată o indemnizație lunară neimpozabilă și nesupusă executării silite (cu excepția situației în care a fost acordată în mod necuvenit). Sumele propuse sunt:

  • echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii;
  • 1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;
  • două salarii minime nete pentru cinci copii; 2,5 salarii minime nete pentru șase sau mai mulți copii.

Între 2.000 și 5.000 de lei

Sumele ar urma să fie acordate tuturor celor care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii, o condiționare fiind ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.

Pentru mamele aflate în concediu de creștere copil, propunerea prevede că aceasta trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nașterii (sau adopției).

O altă măsură propusă vizează construirea și modernizarea creșelor și grădinițelor în sistem public-privat. Pentru aceasta, proiectul prevede posibilitatea concesionării terenurilor aferente pe o perioada de 49 de ani. Scutirea de impozit pe o perioadă de cinci ani a firmelor implicate în aceste parteneriate și asigurarea utilităților de la bugetele locale. Este vorba despre extinderea programului ”O masă caldă la școală”. Aflat în derulare din anul 2020 și care cuprinde în momentul de față 450 de unități de învățământ. În forma în care a fost înaintată Senatului, inițiativa propune ca termen de încadrare în program a tuturor școlilor până la finalul anului 2036, potrivit Antena3.