Infofinanciar > Info > Factura electronică. Aceasta devine obligatorie din 2025
Info

Factura electronică. Aceasta devine obligatorie din 2025

Factura electronica Sursa foto CPR Watch- CPR Moldova
Sursă foto: arhivă

De la data de 1 ianuarie 2025, companiile vor fi obligate să elibereze facturi electronice. Această măsură vine împotriva evaziunii fiscale.

Ministerul Finanțelor a sugerat un proiect de act normativ, care vizează modificări și completări în ceea ce privește gestiunea și implementarea unui sistem național pentru facturile electronice. Sistemul își dorește excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligațiilor bugetare.

Extinderea sistemului RO e-factura

Se dorește extinderea sistemului de facturare electronică. Această extindere include și tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali. Lucru ce era opțional în perioada 1 iulie 2024- 31 decembrie 2024. Dar, începând cu 1 ianuarie 2025 măsura va fi obligatorie și pentru acest tip de tranzacții.

„La nivelul UE este în discuție introducerea facturării electronice obligatorii. Bazat pe standardul european (…), astfel că această măsură creează premisele pentru implementare. În contextul digitalizării ANAF, informațiile cuprinse în aceste facturi sunt necesare pentru reflectarea cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA a operațiunilor economice realizate de persoanele impozabile. Introducerea acestei măsuri nu generează nicio obligație pentru persoanele fizice. Însă va asigura în viitor posibilitatea persoanelor fizice de a accesa toate informațiile raportate de furnizori. Pentru noi este un instrument vital în lupta cu evaziunea fiscală. Și implicit pentru capacitatea Guvernului de a finanța investițiile în serviciile publice esențiale”, a transmis Marcel Boloș.

În concluzie, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor fi obligate să le înregistreze în sistemul RO e-factura. Astfel evaziunea fiscală nu va mai fi posibilă.

Excepțiile utilizării sistemului

Persoanele impozabile care emit facturi, pentru diferite operațiuni care nu sunt supuse TVA-ului, vor fi scutite în ceea ce privește obligativitatea facturilor electronice. Și sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA vor fi exceptate de la acest sistem, conform Codului fiscal.

De asemenea, conform art. 319 din Codul fiscal, vor fi scutite și persoanele pentru care nu exista obligația emiterii unei facturi. Precum și misiunile diplomatice și oficiile consulare.

Comisia Europeană precum și alte organisme internaționale cum ar fi: Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții vor fi și ele scutite.

Și forțele armate ale statelor membre NATO se includ la aceste criterii, cu excepția situației în care aleg să utilizeze sistemul.

Totodată, se impune înscrierea pe bonul fiscal a codului de identificare fiscală. Codul de identificare fiscală este o informație necesară pentru a genera formulare electronice precompletate. Aceste proceduri au ca scop ușurarea preluării automate ale datelor de către aplicațiile informatice.

Măsura vine în ajutorul contribuabililor. Din prisma faptului că aceste taxe sunt percepute în mod direct sau indirect asupra consumului produselor accizabile. Sunt plătite de către cumpărător, iar cel care plătește accizele are obligația să declare și să plătească la bugetul de stat, potrivit antena3.