Infofinanciar > Info > Există nouă cauze pentru problemele de respirație! Cum combatem corect poluarea din interior
Info

Există nouă cauze pentru problemele de respirație! Cum combatem corect poluarea din interior

alergii Sursă foto e-apotheka
Sursă foto: e-apotheka

Obiectele de zi cu zi, de la jucării moi și lumânări parfumate la vopsea și mobilier, ar putea să vă pună sănătatea în pericol. Deși ne concentrăm adesea asupra aerului pe care îl respirăm afară, obiectele de uz casnic pot avea un impact mare asupra a ceea ce intră în plămânii și în sângele nostru, declanșând reacții alergice și dăunând sănătății noastre respiratorii. 

În prezent, în Anglia există aproape 5,4 milioane de persoane care suferă de astm și 1,4 milioane care suferă de boli pulmonare obstructive cronice, care includ emfizemul și bronșita cronică. 

Oamenii de știință spun că poluarea, atât în interior, cât și în exterior, este un factor important în diminuarea sănătății respiratorii a națiunii. Emma Rubach, șefa departamentului de consiliere în domeniul sănătății la organizația caritabilă Asthma + Lung UK, a declarat că: „O mulțime de oameni nu realizează gravitatea poluării interioare. La fel ca și fumul din trafic, știm că particulele de la obiectele și produsele de zi cu zi din casele noastre declanșează crize de astm și reacții alergice”. 

Trebuie să fim mai atenți la amenințările din interior 

„Treptat, cresc dovezile că aceste particule pot provoca, de asemenea, afecțiuni respiratorii. Simptomele includ o tuse care nu dispare și care vă ține treji noaptea, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație”, a mai explicat ea. 

Ventilația deficitară, mucegaiul și aragazurile cu gaz sunt printre principalii factori declanșatori ai afecțiunilor pulmonare și ai atacurilor de astm potențial fatale. Dar există și multe altele. 

Experta avertizează împotriva utilizării arzătoarelor cu lemne, a țigărilor electronice și a fumatului în interior pentru a proteja sănătatea plămânilor. Ea a adăugat că: „Există, de asemenea, multe alte lucruri despre care oamenii nu știu că contribuie la poluarea interioară și introduc în aer alergeni și particule periculoase, numite COV (compuși organici volatili). Aveți mai multe șanse să inhalați particule fine care se află în lucruri precum produsele de curățare, deodorantele în spray sau chiar lumânările parfumate”. 

De asemenea, ea a explicat că acestea „reprezintă un risc pentru sănătate pentru toate vârstele, dar mai ales pentru copii, ai căror plămâni sunt mai mici și respiră mai repede, astfel încât absorb mai multe dintre particulele invizibile care plutesc în jurul lor.” 

Unele monitoare de aer pot detecta COV, iar COV ar trebui să fie întotdeauna etichetați pe produse. Astmul alergic, în care atacurile sunt declanșate de alergii, este cel mai frecvent tip de astm în rândul copiilor. 

Șefa departamentului de consiliere a adăugat că: „Dacă observați că ceva vă declanșează simptomele și că acestea se agravează și nu se ameliorează cu un inhalator cu prescripție medicală, solicitați o programare la medicul de familie în termen de 24 de ore sau sunați la 112. 

Nu există dovezi solide că purificatoarele de aer funcționează și sunt costisitoare, așa că încurajăm oamenii să își ia medicamentele sau să ceară sfatul unui medic dacă nu au un diagnostic preexistent, dar au dezvoltat simptome”. 

„Nu putem evita cu totul aceste declanșatoare interioare, așa că în schimb este vorba de a învăța să trăim cu ele”, a mai spus ea. 

Care sunt obiectele care ne provoacă alergii 

Vopseaua folosită pe pereți este plină de compuși organici volatili din cauza agenților utilizați pentru a lega culoarea și a o face strălucitoare. Aceștia pot declanșa alergii, provocând mâncărimi la nivelul ochilor sau al pielii, pot bloca căile respiratorii și pot declanșa crize de astm. 

Astfel este necesar să alegeți o vopsea pe bază de apă cu conținut redus de COV, dar fiți atenți că acestea pot duce în continuare la reacții. Este important să deschideți ferestrele în timpul procesului de vopsire. 

Deși oamenii nu sunt alergici la praf, ei sunt alergici la acarieni, care se pot aduna rapid în jucăriile moi și în lenjeria de pat. Pentru a evita reacțiile neplăcute, trebuie să le spălați cu regularitate, ideal ar fi o dată pe săptămână sau cât de des vă puteți permite și reuși să faceți acest lucru. Făcând acest lucru, veți împiedica apariția alergiilor, în special în rândul copiilor care au plămânii mai mici și ar putea avea astm alergic. 

Produsele de curățenie, spray-urile de corp și deodorantele pot dispersa și ele fin o mare cantitate de compuși organici volatili în aer. Evitați tot ceea ce are o butelie de gaz sau un propulsor. Parfumurile pot, de asemenea, să crească alergiile atunci când particulele lor pătrund în fluxul nostru sanguin. Iar lacul de unghii, ca și vopseaua, conține COV pentru a se lega și a părea strălucitor. 

Vaporii rezultați din arderea lumânărilor parfumate conțin și ei alergeni care pot exacerba reacțiile alergice, inclusiv astmul. Vaporii rezultați din arderea lumânărilor parfumate conțin alergeni care pot exacerba reacțiile alergice, inclusiv astmul. 

Mobilierul poate reprezenta și el un risc, deoarece multe piese conțin formaldehidă, care este un alt COV. Verificați eticheta pentru mese și scaune fără formaldehidă, în special dacă aveți o afecțiune preexistentă care s-ar putea agrava. 

Iar la bucătărie, produsele chimice conținute în produsele de curățenie și gazele găsite în sticlele de spray pot bloca căile respiratorii, pot crește mucusul și agrava alergiile sau astmul. Deschideți ferestrele în timp ce faceți curățenie, potrivit U.S. Sun.

Gândiți-vă și la ce gătiți. Pregătirea meselor pe un aragaz alimentat cu gaz poate declanșa reacții din cauza particulelor arse pe care le emite. Fiți atenți la COV din învelișul tigăilor antiaderente.